ВиК дружества у нас оставени без нито един инженер, над 1/3 от работещите в тях преживяват на минимална заплата

Рени Петрова 20 януари 2020 в 15:15 11156 3

Николай Нанков

Над 16 000 души работят в цялата система на ВиК сектора в страната. 6 500 от тях към септември 2019 г. са били на минимална работна заплата. Това посочи президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров след национална среща на тема "Заплащането на труда и бъдещето на ВиК сектора в България" в столицата. 

В нея се включиха КНСБ, Националния браншов синдикат "Водоснабдител" към КНСБ и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Медии не бяха допуснати в залата.

След обсъждането Пламен Димитров заяви, че на срещата са били обсъдени 2 въпроса - за заплащането и увеличението на разходите за персонал, както и за състоянието на системата на ВиК сектора. 

За КНСБ увеличението на заплатите във ВиК сектора няма алтернатива. Пазарът на труда достигна дотам, че вече има дружества без нито един ВиК инженер, посочи Димитров. Според него това създава реална заплаха за съществуването на водните дружества в страната. Той коментира и статистика на НСИ към септември 2019 г. според която "при 1249 лв. средна работна заплата в страната за миналата година във ВиК системата тя е 921 лв. Повече от 40-45% по-ниска от средната работна заплата за страната". 

Зам.-министър Нанков и Пламен Димитров са обсъдили нуждата от спешно увеличение с 15% на трудовото възнаграждение. Димитров посочи, че при изграждането на ВиК холдинга е много важно да не се засегнат интереси на работещите в системата. Постигнато е съгласие, че до средата на тази година заплатите ще бъдат вдигнати. 

Димитров допълни, че канализацията прилича на "надупчено швейцарско сирене". На тези заплати, с такова обществено обругаване на тяхната дейност, никой няма да иска да работи. 

Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че свръхрегулацията на сектора е огромен проблем. За заплатите той коментира, че те се увеличават средно с около 5% на година, като от 2017 до 2019 г. ръстът е 12% (4% на година). Нанков изрази своята надежда, че до 2020 г. се очаква средните заплати във ВиК сектора да нарастнат от 921 лв към момента към 950 лв. Нужни са малко над 30 млн. лева, за да се достигне повишението от 15 %, допълни от своя страна президентът на КНСБ Димитров.

На срещата са обсъдени и нужни нормативни промени във ВиК сектора, като преодоляването на свръхрегулацията. Според Нанков мярката би се приела от Министерски съвет. Зам.-министърът допълни, че трябва търговец на електроенергия дъ бъде включен към ВиК хординга заради сериозните дефицити по отношение на разходите за електроенергия. 

Обсъдени са механизми за несъбираемите дългосрочни и краткосрочни задължения от битови и от промишлени потребители. 117 млн. несъбрани вземания - 81 млн. от битови и останалите - от промишлени потребители, обясни Нанков. Той подчерта, че да отнемеш водата на хората е съвсем различно от това да им бъде спрян тока, защото водата е основно човешко право. 

Зам.-министърът на МРРБ допълни, че изграждащият се ВиК холдинг, е идея от 2 години и е хубаво това, че публично се обсъждат дружества с многобройни проблеми. Той подчерта, че в момента се правят одитни проверки в няколко ВиК дружества и е възможно при установени нарушения в някои случаи да бъдат прекратени договорите на управителите. Нужно е да има регуратор за биснеса и регулацията, който да претушава проблемите, категоричен е Нанков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

3

Географ,а не инженер е заместник министър на МРРБ това не
ви ли прави впечатление.Къде по света има такъв парадокс?

3906

2

hristo

20.01 2020 в 16:03

То не че инженерите са като от старата генерация, ама и дори тези с купените дипломи са заменени с послушни калинки - и това е не само във ВиК дружествата, а навсякъде. Чака ни невиждан просперитет и благосъстояние!

3900

1

Billy111

20.01 2020 в 15:26

Покрай водната криза в Перник започнаха да излизат още много проблеми наяве, всеки път едно и също се получава. Какво ли още да очакваме?