Видео: Мъж пали билборд с реклама на цигари, представя се за депутат

OFFNews 07 юни 2018 в 18:07 6158 0

Неизвестен мъж разпространи отворено писмо и видео, в което пали билборд с реклама на цигари. В имейл, получен на редакционната ни поща, той твърди, че е народен представител и е прибегнал до такива действия, защото не получил подкрепа от колегите си.

Мъжът не разкрива самоличността си и мотивира решението с това, че "ситуацията го налага", но така няма и доказателство дали той наистина е народен представител или това е акция срещу рекламите на цигари. Имейлът е изпратен от адреса [email protected] и в него мъжът мъж твърди, че е информирал с отворено писмо и всички негови "колеги в парламента", че трябва да бъдат ограничени рекламите на цигари и хазартни игри. 

"В знак на протест лично започвам да унищожавам билборди с реклами на цигари. И за да не си помислите, че това е някаква шега, прилагам видео", пише в имейла, който е изпратил до OFFNews. Клипът е качен в YouTube днес, но не е ясно кога е заснет.

В метаданните на файла с отвореното писмо, който е изпратен, излиза, че името на създателя е Веселин Трандов. Депутат с такова име няма в нашия парламент.

Анонимният е изпратил и текста на "отвореното писмо", което твърди, че е пратил всички депутати. 

Ето какво пише в "отвореното писмо" на "анонимния депутат":

Уважаеми колеги Народни представители, не ви ли писна?

Не ви ли писна друг да взима решения вместо вас?
Не ви ли писна вашият глас да е глас в пустиня?
Не ви ли писна, питам ви?

Пиша ви, защото на мен ми писна. Защото всяко свободно решение, което взимаме е свободно, единствено преди да настъпи нечий интерес. А след това се взима решение нищо да не се решава. За да продължи да си тече там, където е текло.

Обаче тече отрова. Зависимостите убиват. И хазартната. И тютюневата. Всички зависимости убиват - както останалите наркотици.

Депутатите сме можели да внасяме закони. Можем, ама друг път. Внасят се предложения само когато за тях има уговорка. Ако няма - не минават.

Понякога не минават и когато уж има уговорка, ако настъпват неправилния мазол. И явно зависимостите са баш такъв мазол, от който текат пари като гной. Осем години никой не смее да закърпи дупките в забраната за пушене на закрито!

В миналия парламент колегата Иван Станков опита. Внесе предложение за забрана на рекламата на цигари. Не си спомняте, нали? Защото всичко свърши за 7 дни - без обсъждания в комисии, без нищо. Човекът просто си изтегли законопроекта, нямаше друг избор.

Сега пак шетат едни хора с куфарчета. Който посегне към тях, става убиец, нали знаете. Масов. И облечен с власт.

Пиша Ви, а не заставам пред вас, защото всички знаем какво ще стане.  Срам ме е, страх ме е, искам нещо да се промени.

С това писмо ви призовавам да не мълчите. Или да си мълчите, ако искате. Но да действате! По съвест, докато я имате! Тези реклами, които ни гледат отвсякъде, гледат децата ни, децата на България. Те нямат нужда от зависимост - нито хазартна, нито тютюнева.

Трябва да ограничим рекламите и промоциите на хазарта и на тютюна. Цигари не се рекламират вече почти никъде в Европа. Хазартът навсякъде е стриктно контролиран. Не е нужно да сме все последната дупка.

Започвам активни протестни действия. Скоро ще разберете. Нямам друг избор.

С уважение – един Независим

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови