Видинският митрополит сравни обявяването на независима украинска църква с нахлуване в чужда държава

OFFNews 12 февруари 2019 в 20:20 4660 6

Видинският митрополит Даниил сравни обявяването на независима украинска църква с нахлуване в чужда държава. 

Митрополит Даниил направи коментара пред РИА Новости, който е част от българската делегация, изпратена от Светия синод за 10-годишнината от интронизацията на руския патриарх Кирил.

"Това е просто безпрецедентно! Невъзможно е да се разбере. И не може да се определя по друг начин освен като нахлуване на чужда територия", каза Даниил.

Пред агенцията той посочи, че решенията на Вселенския патриарх Вартоломей да отмени документ, поставящ Киевската митрополия под юрисдикцията на Москва, и да връчи на новата Православна църква на Украйна свидетелство за независимост са в разрез с правилата в православния свят.

"На какво основание една поместна църква се опитва едностранно да се меси във вътрешен въпрос на друга автокефална църква" - руската, в чийто диоцез е украинската територия "в продължение на векове", каза той и допълни, че всички православни църкви са признавали това.

По думите му с решението за назначаване на екзарх в Украйна Вартоломей проявява "своята юрисдикция, власт над територията на друга православна църква - самостоятелна, автокефална църква", което е нарушение. 

Даниил е категоричен, че тези действия на Вселенския патриарх говорят, че целта на патриаршията е да наложи властта си над православната църква, а не съгласие и единство.

"На практика там няма автокефалия. Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия", казва още митрополит Даниил за обявяването на независима църква в Украйна. 

Освен това според него обявяването на независима украинска църква е "опит на един човек да наложи еднолично властта си" за собствени цели, без оглед на каноничните порядки, което според него не бива да се допуска. Затова той призовава поместните църкви да не признават украинската. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

6

Insider

13.02 2019 в 12:57

Изказването "На практика там няма автокефалия. Това не е самостоятелна църква, защото в основополагащия ѝ документ се утвърждава върховенството на предстоятеля на друга църква на тази територия" е абсолютна ЛЪЖА. В томоса пише, че единствената връзка с църквата-майка, Константинополската катедра остава варенето на миро и апелацията за съвет при трудно-разрешими спорове. Този руски продажник (или неграмотник) дори НЕ Е ПРОЧЕЛ ДОКУМЕНТА. https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,68153/view,article/
В документа пише, че: "автокефалната църква в Украйна припознава като свой глава светейшия апостолски и патриаршески Вселенски престол, както (постъпват) и останалите патриарси и предстоятели", което означава, че припознава като главенствуваща (първа в Диптисите) Вселенската катедра, както правят и останалите православни църкви.

6006

5

Insider

13.02 2019 в 12:47

"Клонингите на Натанаил Неврокопски в настъпление"
Покойният Неврокопски митрополит Натанаил остави след себе си цяла сюрия - къде по-сполучливи, къде не - клонинги. Да припомним някои факти: След аскетично монашеските си дисциплинарни демонстрации, той все пак отиде и освети капището на Ванга, защото PR-а изглежда му беше по-важен от чистотата на вярата. Натанаил не прояви и капчица покаяние, когато "негови" хора убиха свещеник от разколниците по особено жесток начин и имаше енории в неговата епархия, в които той не можеше да припари, защото хората не го понасяха (знаем, че макетата не си поплюват). Никакво покаяние нямаше и когато стана ясно, че е агент на ДС с особено старателно досие - хонорари за свършена работа и пр., стана ясно дори, че почерпил своя водещ офицер, когато го направили владика.
Та същият този се клонира многократно преди да умре - негов най-виден клонинг е Пловдивският Николай, но има и цяла група от Хаджидимовския манастир. Епископ Даниил също е Натанаилов клонинг. Той, подобно на Пловдивския владика на неговата възраст (и първообраза) е изпит (външно аскетичен), амбициозен и беснеещ антиевропеец (русофил). Също както останалите си събратя - не познава добре каноните, но обича да държи политически речи. Навярно и той е бил тройкаджия в Богословския факултет. Сега, когато всичките документи по томоса на Украйна са преведени на български език и публикувани - той и подобните нему продължават да тиражират руските хибридни манипулации. Освен това: ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ИМА ПРАВОМОЩИЯ НАД ВСИЧКИ ДРУГИ! ПРЕЗ ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА ВИЗАНТИЯ И ПО-КЪСНО КЪМ НЕГО СА АПЕЛИРАЛИ ЗА СЪД И ПОМОЩ ОТ ЦЕЛИЯ ПРАВОСЛАВЕН СВЯТ. Да си прочете Даниил правилата на Халкидонския събор и особено 9-то правило.

11948

4

Oggie Petkov

13.02 2019 в 09:49

Много странно изявление на "български митрополит". Ситуацията в Украйна напомня на българските борби за независима църква с гръцките попове. Да не забравяме, че и тогава руската църква беше против борбата за независима църква на българите. Всеки народ има право да се самоопредели каква църква иска да има. Тези попове са се омотали в бюрокрация и "дипломация" повече от кастрираното ООН.

15414

3

Hihi1981

13.02 2019 в 08:43

Ти пък кой си???

12013

2

Ivan Bojkov

12.02 2019 в 21:11

Този мургав швестер е на руска заплата. Как ги търпиме още тия мазни тунеядци?

4000

1

lukyas

12.02 2019 в 21:06

Ето го Руския Поп!!!!!!