Вирее ли у нас професионалното прегряване и какво представлява то

Рени Петрова 11 септември 2019 в 14:41 2843 0

Пловдивският университет има поставена задача от МОН да направи национално проучване сред учителите за синдрома на бърнаут (burn out (англ.) - прегарям, изгарям). В партньорство с КТ „Подкрепа“ трябва да се създаде диагностика, в която да бъдат изложени механизми за справяне със стреса при учителите.

Председателят на Синдикат "Образование" Юлиян Петров коментира, че по данни от преди 20 години се наблюдава това прегряване, което до онзи момент е било 5% на година. Българските учители работят под хроничен стрес и „не е тайна, че средната възраст на нашите учители е много над средните европейски нива“, заяви Петров пред „Хоризонт до обед“.

Сертифицирани органи работят по създаването на метод за оценка на професионалното прегряване и запазване на учителите в добро психическо здраве. Синдикатът се стреми към това работата като учител да се определи като втора категория труд и да стане факт ранното пенсионира при него.

Според Петров трябва да се преборим да създадем компенсаторни механизми, за да запазим учителя – намаляване на режимите на седмична и годишната норма. В някои европейски страни, за да се избегне бърнаут, учителят получава година, в която може да придобие квалификация или да получи рехабилитация, без да има досег до ученици.

След завършването на диагностиката има голяма вероятност да се установи сериозно професионално “прегаряне“.

За да участва в това изследване, всеки педагог ще трябва да предостави имейла си, като единственото условие е неговият стаж да е от 3 до 40 години. След което ще трябва да отговори на около 30 въпроса, чрез които участва в два метода за определяне на нивото на бърнаут при него. Всеки участник ще получи обобщена характеристика.

В края на ноември се очаква резултатите от това национално изследване да бъдат факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови