Виртуалният приятел, на когото служителка на банка прати 1 млн. лв., е от Монтана (обновена)

OFFNews 28 ноември 2019 в 09:52 12627 0

Банковата служителка, откраднала близо 1 милион лева от клиентски сметки, е изпратила парите на свой виртуален приятел, когото никога не е виждала, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов пред bTV.

Средствата са били изпращани чрез куриерски фирми, като действителната самоличност на виртуалния приятел вече е установена. Той е от Монтана и се е представял с фалшиво име - Мирослав Михайлов. Жената разполагала само с три негови снимки. Парите изпращала на мъж, представен ѝ с името "Сергей", който уж бил братовчед на Мирослав. За него пък му трябвали, за да си разреши проблеми с лихвари.

Получателят на сумите все още не е задържан, тъй като към момента доказателствата не сочат към неговото съучастие в това престъпление, добави Конов.

Теглени са различни по големина суми - по 5000 лв., 8000 лв. и 20 000 лв., като най-високата е 30 000 лв. Засегнатите вложители са около 30, като банката е влязла в контакт с повечето от тях, интересите им са гарантирани и средствата им ще бъдат възстановени, коментира прокурорът. 

За три години жената е изпратила с колети общо 970 000 лева.

Жената и мъжът поддържали виртуална връзка в продължение на три години. Освен изтеглените от клиентски сметки пари, тя му правила свои лично спестявания, спестяванията на родителите си и пари от кредити, които тя и баща ѝ изтеглили.

"Към настоящия момент по сигнал на една българска банка е образувано досъдебно производство. Предмет на разследване е неправомерно разпореждане със средства на вложители. Парите са постъпвали в конкретна банкова сметка, а след това са насочвани в две други сметки към две различни банки, откъдето са получавани в брой", съобщи Конов. 

По думите му 38-годишната банковата служителка е разполагала с достъп до сметките и се е разпореждала с тях. От различни сметки парите са превеждани към сметка на неин родственик, на когото тя е пълномощник, а след това е правено ново разпореждане на тези пари. 

Прокурор Конов добави, че на този етап на разследването доказателствата сочат само един извършител на престъплението, без съучастници. 

Жената е с мярка задържане за 72 часа. За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови