Висш ислямски духовник от Турция откри джамия в Хасково

OFFNews 15 юни 2019 в 17:50 8417 1

Али Ербаш, Дианет, Хасково

Снимка bgnes.com

Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ проф.д-р Али Ербаш се включи в официалната церемония по откриването на ремонтираната Ески джамия в Хасково.

Това е най-старата действаща джамия на Балканите, строена през 1394 г. и обявена за паметник на културата през 1968 г. За събитието освен висшият ислямски духовник от Анкара, в града пристигнаха посланикът на Турция у нас Хасан Улусой, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, мюфтии от балканските страни. Присъстваха и зам.-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на общината Добри Беливанов и граждани.

Гостът от Турция получи от местния районен мюфтия рамкирана снимка на 625-годишния мюсюлмански храм. В словото си Али Ербаш предаде поздравленията от турския президент Реджеп Ердоган. След тържествената част по откриването се проведе традиционната обедна молитва.

рамът е бил затворен за основен ремонт, продължил близо 2 години, средствата са осигурени от Главното мюфтийство, съобщава сайтът Haskovo.net. Ремонтните работи били извършени от майстори дърворезбари от Македония.

Дианетът е ключова институция в Турция със 117 000 служители и откакто Ердоган е на власт, той е инструмент за външната политика на Анкара сред турскоезичните общности в Европа и света. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 г. е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – агенцията за разузнаването. Държавната му издръжка за тази година бе увеличена с 34,4%, докато тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови