''Витоша ски'' срещу Фандъкова, не й дава да проверява Княжевския лифт

OFFNews 30 юли 2020 в 10:38 4487 8

„Витоша ски" АД изразява своето несъгласие за притежавани от нея или нейното дъщерно дружество – „Въжени линии" ЕАД лифтове, да се харчат средства на Столична община.

Парите могат да бъдат използвани за децата на града - за детски градини или детски площадки. Поради тази причина ще оспорим пред съда законосъобразността на решението на Столичния общински съвет за възлагане на експертиза, свързана с реконструкцията на кабинкова въжена линия „Княжево-Копитото". 

Това се казва в съобщение на "Витоша ски". Поводът е решението на СОС по доклад на кмета Йорданка Фандъкова Столична община да възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт. Обследването ще струва до 50 000 лв. и ще трябва да установи дали може Княжевският лифт да се възстанови в сегашните граници на въжената линия. 

В съобщението на "Витоша ски" се казва още: 

На първо място „Въжени линии" ЕАД е внесло заявление с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. с искане за разработване на подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт, по което няма произнасяне от страна на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Какво ще стане ако един от предложените от нас два варианта или и двата са допустими? Безпричинно ще се изхарчи обществен ресурс. Второ, ние сме възложили разработването на варианти на двата световни лидери на пазара на въжени линии - „Допеймайер" и „Лайтнер". Кой от тях разполага с по-голяма експертиза? И трето, за да се извърши реконструкция следва да бъдат спазени всички европейки изисквания за безопасност, на които съоръжения на по 50-70 години няма как да отговорят. Затова ще поискаме компетентният български съд да отмени това незаконосъобразно решение.

Ако Столична община действително иска да реконструираме Княжевския лифт, да бъде така добра да се произнесе по внесеното искане и нека тяхното забавяне не се преписва на нас под формата на некоректни внушения и „усещания". В допълнение ще отбележим, че ново обследване ще е загуба на пари и време, но и технологично е безсмислено. Защото сегашните стълбове са хванати с двуметрови анкерни болтове, които са вкарани в конструкцията заедно с арматурата и е излят бетон. За да се смени стълб трябва да се разбие фундаментът, да се излее нов, в който да се сложат болтовете, с които да се захванат пилоните на лифта. За целта трябва да се издаде строително разрешение, което по действащия план за управление на Парк Витоша е забранено.

Ние категорично заявяваме, че желаем да реконструираме всички съоръжения на Витоша с нови, модерни и безопасни, за да има планината най-екологичния транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

8

Jsnm

31.07 2020 в 09:51

Не разбирам защо не направят една гондола за 150 човека, както правят на такива места хората и въобще новите лифтове не им трябват стълбове, няма нужда да се сече нищо

4000

7

DepecheMode

30.07 2020 в 16:43

Фандъкова можеше да е задействала вече нещата, а не да прави експертизи, които само бавят лифта. От Витоша ски не искат да се дават безсмислени пари просто.

4015

6

No matter what

30.07 2020 в 15:46

Имам чувство, че Фандъкова го прави това нарочно, за д аможе колкото повече да забавя процеса. По-тъпото е, че това тя ни го обеща! А сега премятане само... Докога?! А до 50 000 лв. не са малко пари... Да се засрами.

4038

5

NelSun

30.07 2020 в 15:05

Ми много ясно, защо трябва да се разхищават пари, всичко ли в София е ок, че да се дават пари на съмнителни фирми за нещо, което вече е направено. Луда работа, луда Фандъкова!

4022

3

Не виждам какво общо има мафията и сигурността на една конструкция.
1во Фундаментите трябва,да се изградят наново.Заради анкер
ните болтове.
2ро.Стоманените пилони поради корозия и намалена якост
поради достигната "Трайна якост"("Фиберова якост")
вследствие на циклични натоварвания-Демонтаж и нови.
3 то.Стоманените въжета поради по-горните причини.
Демонтаж и нови.
Не губете време и средства за глупости."Експертите" от Столичната община,да вземат,да отворят някои книжки като "Фундиране и фундаменти" и "Стоманени конструкции"
Във Винету не пише такива работи!!!

10571

1

Hissarion

30.07 2020 в 10:48

И аз категорично забранявам на ХЕИ и НАП да харчат парите на данъкоплатците, като проверяват кръчмата ми. Учинайка ми, която е счетоводител в Австрия и обича да почиства у дома си, вече я е проверила. Кой е по-голям специалист от нея?