Властта ще бори водната криза със закон и стратегии, но догодина

Георги А. Ангелов 13 декември 2019 в 17:28 2260 0

Снимка: Александа Маркарян

Парламентът възложи на регионалното министерство да изготви закон за Водоснабяване и канализация (ВиК) до 15 май 2020 г. На тази дата законът трябва да бъде обявен за обществено обсъждане.Това се случи след разисквания за предотвратяване на опасността от воден режим инициирани от БСП с участието на министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

В проекта на решение на БСП се предвиждаше законът да бъде внесен в Народното събрание до 31 април, а до 30 септември 2020 г. министърът да предложи на Министерски съвет и актуализация на Стратегията за развитие на ВиК сектора.

По предложение на ГЕРБ проектът на решение на социалистите претърпя редакция и министърът на регионалното развитие ще трябва да информира два пъти годишно през юни и декември парламента за напредъка по изпълнението на плана за действие по стратегията за развитието на ВиК за периода 2014 и 2023 г. и при необходимост да предложи на правителството актуализация на стратегията.

Законът за ВиК ще бъде разработен, а дебатът за водните помощи предстои, каза Аврамова по време на разискванията. Тя обясни, че основните насоки и постановки са запазване на публичния характер на ВиК инфраструктурата, прилагане на регионалното предлагане на услуги, като една административна област да има една асоциация на ВиК, един ВиК оператор, регулиране в отрасъла и запазване на социалната поносимост. КЕВР е независимият орган, който определя цената на водата в различните ВиК асоциации. “Тази цена не надхвърля социалния праг. Тук стои въпросът , ако ние регулираме цената и тя под прага на социална поносимост за различните области, трябва ли да освободим цената, за да подпомагаме социално бедните или трябва да държим регулирана цена, която да е поносима за всички. Това е дебат, който предстои. В новия закон ние предвиждаме да се запази социалната поносимост, а дебатът за водните помощи предстои“, каза още Аврамова.

Обръщам се към всички отговорни държавни и общински институции с призив за съвместни бързи и ефективни действия за овладяване на водната криза в град Перник, засягаща 100 000 български граждани, жители на град Перник и на общината, заяви Любомир Бонев БСП. Той каза, че ВиК Перник е отчело загуби от 80 процента по преносната мрежа, при заложени 68.

Шумен също е пред режим. Там водата е скъпа и мръсна

„Причината за проблемите във водния сектор е липсата на адекватни мерки от управляващите през последните 10 години. За съжаление, кризата с водата в Перник не е единичен случай", предупреди Иван Иванов (БСП) по време на дебатите. "Поредица от министри обясняваха как се грижат за проблема с водата в Шумен. На финала ситуацията е следната - язовирът е на около 50% и градът е в опасност от водна криза”. Той добави, че ома решение на съда, който казва, че тази вода е негодна за пиене. “Освен, че нищо не се предприема, за да се подобри качеството на мрежите и водата, водата в Шумен стана най-скъпата в България”, завърши Иванов.

ГЕРБ: Да не забравяме климатичните аномалии

Изказванията на БСП за водната реформа са в сферата на популизма, тя трябва да е надпартийна, отговори депутатът от ГЕРБ Младен Шишков. Той обърна внимание, че сме свидетели на климатични аномалии, които допринасят до голяма степен за настоящите проблеми. "В момента сме свидетели на дълги периоди на суша и същевременно кратковременно и интензивно натоварване от дъжд. Това до голяма степен изправя цялата хидромилиоративна мрежа пред голямо изпитание. Те не са оразмерени за такъв тип натоварване. Знаете, че преди 40-50 години климатичните условия в държавата бяха съвсем различни. За това е необходим нов експертен подход към реконструкцията и изграждането на нови съоръжения", каза още Шишков. Според него те трябва да осигурпяват необходимите големи обеми, които се генерират за кратко време и да ги преразпределят успешно в мрежата без това да води до наводнения. От друга страна трябва да ги съхраняват за дълго време при периоди на суша.

Министрите на регионалното развитие Петя Аврамова и на околната среда и водите Нено Димов са виновниците за кошмара с водата на перничани. Това се казва в постановление на прокурор Красимира Минчева от Окръжна прокуратура Перник, издадено на 10 декември т. г.

В момента Перник е на кошмарен режим на водата. Чешмите в града не са сухи само за 5 часа на денонощие, а в някои от селата в областта вода има през ден.

Водата в язовир Студена, от който се снабдява областния център, в момента е по-малко от 4 милиона кубически метра при обем на водоема от 20 милиона кубика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови