Властта сменя Фалкона

OFFNews 11 декември 2019 в 13:37 6063 1

Правителството ще пенсионира държавния Фалкон, реши днес Министерският съвет.

Кабинетът възложи на Авиоотряд 28 да сключи договор за нов летателен апарат, който да замени един от двата държавни самолета. Със същото решение се възлага и изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване.

Решението идва след серия аварийни ситуации с Фалкона, последната от които бе през ноември. Изборът да се замени с нов идва, от една страна, от съображения за сигурност, а от друга - заради нарастващите разходи. Ремонтите на често авариращия самолет го правят по-скъп за поддръжка отколкото замяната с нов.

Фалконът изпълнява полети със специално предназначение - освен за официални и държавни посещения се ползва и за спешни медицински ситуации.

Самолетът е на служба в Авиоотряд 28 от 2004 г. Произведен е през 2001 г. Извършил е 3733 полета и има 6404 пролетени часове. Представлява френски двумоторен самолет от бизнес клас, създаден за изпълнение на регионални полети. Моделът, с който разполага Авиоотряд 28, може да превозва до 9 пътници и е с дължина на полета до 5790 км.

Авариите на Фалкона зачестяват от 2014 г. насам. Оттогава досега над 20 пъти самолетът е бил ремонтиран заради различни дефекти - отказ на някои от компютърните системи, на системата за противообледеняване, проблем при прибиране на единия от колесниците, изключване на единия от автопилотите и др.

Последният технически инцидент е от 15 ноември 2019 г., когато по време на заход за кацане дисплеят не дал коректна индикация. Тогава се наложи аварийно приземяване в София, когато на борда бе и премиерът Борисов на връщане от Солун.

По-рано тази година, през април, пък се наложи да се замени колело на единия от колесниците.

Предстои ръководството на Авиоотряда да започне преговори с производители, а след това една от получените оферти ще бъде одобрена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4040

1

jovo

11.12 2019 в 14:03

Все още няма и спасителен хеликоптер.....държавен....предишният беше частен...новия ще се купи с пари от ЕС...така че в момента имаме 1,5 правителствени самолети и 0 въртолети за спасителни работи...има нещо нередно във всичко това, но кои сме ние...обикновените граждани...какво ли разбираме....