Властта знае какво е отровило водите на Марица, но засега не иска да каже

OFFNews 28 юли 2020 в 18:37 5325 0

Снимка wikimedia

В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил животните. Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят.

Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров при инспекция на мястото край Димитровград, където вчера следобед след водопой в рамките на 10-15 минути измряха 28 крави и юници на местен фермер.

Димитров не назова и веществото, защото не искал да се пречи на разследването и за да не се "произнасят присъди преди да сме запознати с всичко".

За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше, уточни министърът.

Той твърди, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, реката е чиста и няма умряла риба.

Димитров каза още, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод "Неохим", откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води.

Същевременно Върховна административна прокуратура днес ангажира министъра на околната среда и водите, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица.

При проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване водите на река Марица в района на Димитровград с отровни вещества.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор трябва да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови