Вода за Перник от Бели Искър по тръбите на София, нов тръбопровод от Мало Бучино

Ирина Евгениева
18 януари 2020 в 10:25 | 6655 |3

София ще помага за водната криза в Перник, Столична община трябва да даде съгласие водата да преминава през ВиК структурата на столицата. Ще се изгради нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, а водата ще идва от яз. Бели Искър ". 

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща при премиера Борисов за водната криза в Перник. Срокът за изпълнение е между 35-45 дни", уточни той. 

По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София, заяви категорично кметът Йорданка Фандъкова. 

Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд. Ще направим всичко възможно нещата да се случат и по-бързо от обявения срок, подчерта той.

В дългосрочен план, решението, което се взе днес, е най-правилното, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров. 

Караниколов поясни, че решението, което се взима в момента е единственият вариант, така че в следващите няколко месеца в Перник да има вода, докато язовир „Студена“ започне да се пълни. 

„Към момента водата в язовир „Студена“ при този дебит вход и изход може да покрие около 2 месеца. Нещата се подобряват, но ние трябва да предприемем незабавни действия. Вече сме направили предложения на предприятията в Перник за един водоем, който е съвсем близко до тях, при който държавата ще трябва да се ангажира да изгради 800 метра водопровод. Това може да стане в близките две седмици“, каза още Караниколов.

Той подчерта, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана. 

Осигуреното от водосбора на Белмекен количество вода се очаква да покрие нуждите на Перник за 2 месеца, след което се очаква язовир "Студена" да започне да се пълни от дъждовете и топенето на снега.

Препоръчани материали
Ели Иванова

Рейтинг : 1000

18.01 2020 в 16:30 3
+ 0
- 0
От водосборния район на яз. Белмекен (р. Марица) водата се пренасочва към яз. Бели Искър (р. Искър). Само че на височина 2000 m всичко е замръзнало и няма да тече. От яз. Бели Искър през водноелектрическите централи "Бели Искър", "Мала църква" и "Симеоново" по тъй наречения Рилски водопровод, водата се включва в разпределителната мрежа на София, в частност Банкя и Мало Бучино. Споменаването на Белмекен е димна завеса. Всъщност могат да изпразнят яз. Бели Искър (водовземната кула е отворена под леда). Само че и той е почти празен по това време на годината и ако това е решението, ще е за кратко. В действителност ще взимат вода от яз. Искър, но софиянци трябва да са заблудени, за да са спокойни.
Hihi1981

Рейтинг : 3713

18.01 2020 в 10:49 2
+ 3
- 0
А от Белмекен да Мало Бучно???
Нострадамус

Рейтинг : 6310

18.01 2020 в 10:42 1
+ 7
- 0
Виждам вече как Шайката ГЕрП и боса борисоф, заедно с всички Крадци от Групировката_Шайка ГЕРБ, оплетени в собствените си Престъпления и Лъжи, са в паника и в режим на хаотични и безсмислени действия!