Водата в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди

OFFNews 26 април 2019 в 15:20 2664 0

Водата в кв. „Пастир“ в Генерал Тошево е замърсена с пестициди и хербициди. Това показват първите проби, стана ясно по време на заседанието на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, което се проведе в Добрич, съобщи БНР. 

Всички домакинства в квартала са обиколени и са предупредени за опасността при използване на водата, обявиха по време на заседанието на щаба за реагиране при бедствия от Областната дирекция на МВР и Пожарната безопасност.

Водата не е годна за употреба, както за битови, така и за стопански нужди. Случаят се наблюдава и от министерството на здравеопазването. На над 300 домакинства е забранено използването на водата.

Инж. Павел Павлов от ВиК дружеството е информирал, че в момента се извършва промиване на водопреносната мрежа и домовите отклонения, като водата, изразходвана за това, ще бъде приспадната от партидите на абонатите в квартала.

От дружеството подчертават, че водата, доставяна с водоноска, не е годна за пиене и жителите трябва да консумират бутилирана вода. Водоподаването ще се възстанови едва след като лабораторните анализи гарантират безопасността ѝ.

Замърсяването на водопреносната мрежа в „Пастир“ на Генерал Тошево е станало, след като в системата е влязла вода от цистерна, която била пълна с пестициди. Според Окръжната прокуратура в Добрич, която разследва инцидента, натравянето се дължи на ниско налягане заради отстраняване на авария, като опасната течност е била засмукана в мрежата.

Още вчера е започнало разследване и вече е установен източникът на заразяване. Иззети са веществени доказателства. Разследването продължава. Все още не е ясно дали ще има повдигнати обвинения. 

По-рано стана ясно, че двама души, които са пили от отровената с пестициди вода в Генерал Тошево, са приети в Спешното отделение на болницата в Добрич. Те са получили кожни обриви, по-късно са изписани за домашно лечение.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че паника сред населението няма, засега няма да се обявява и бедствено положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови