Войната през очите на деца бежанци (галерия)

Нели Александрова 24 февруари 2023 в 13:07 2592 0

Рисунка на малката Ника

Снимка Авторът

Рисунка на малката Ника

Благотворителна изложба навръх годишнината от началото на войната в Украйна представя войната през погледа на част от децата бежанци, настанени в една от държавните бази край Варна. Там след 15 ноември миналата година беше спряно изхранването от държавата ("Заря" в района на Кабакум и курортен комплекс Чайка).

И към днешна дата за изхранването на около 90-те души там, вкл. и децата, се грижат доброволци и местни НПО, създадени в помощ на украинците.

Пишем им какво ни е нужно, и те ни носят, каза Татяна Охрименко.

Преди войната тя е била ръководител на школа за рисуване за деца в Днипро. Пристигат в България в края на март миналата година заедно с дъщеря си Ника Стрелецкая и още около 30 деца с родители или роднини.

В Украйна Ника, която започва да рисува още след края на първата си година, е позната като най-младата художничка. Зад гърба ѝ има пет самостоятелни изложби както в родната ѝ Украйна, така и в чужбина. Една от тях е в Обзор. В България децата от школата на Охрименко вземат участие в летни фестивали в продължение на пет години до лятото на 2021 г. Именно това предопределя и извеждането на всички у нас, казва още Татяна Охрименко.

Талантът на Ника Стрелецкая нарежда името в книгата „Децата – гордост на Украйна" и е в топ 25 най-забележителни деца в в украинската „Енциклопедия на детските таланти." Въпреки крехката ѝ възраст нейни картини са част от музейни експозиции и дори частни колекции.

Рисуването, както и работата с психолози са част от терапията, която децата получават в базата край Варна. Рисуват всички - и възрастните, и децата, сред които има такива и от други градове на Украйна. Не сме решили за какво ще използваме средствата от продажбата на картините, посочва още Татяна Охрименко.

Основният фокус в изложбата са картините на 7-годишната Ника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови