Войнишкият лъв се връща на мястото си, след демонтажа на паметника пред НДК

Григор Стоичков отнел акт 16 на "1300 години България" още през 1983 г.

Юлиана Ончева 04 юли 2017 в 14:42 26996 4

Снимка Столична община

Лъвът от мемориала с войнишките плочи, разрушен за да се издигне паметникът "1300 години България", се връща на мястото си. Той се намира във Военно историческия музей и е в сравнително добро състояние. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова вече е изпратила писмо до военния министър Красимир Каракачанов, който има последната дума за съдбата на лъва. Вярвам, че г-н Каракачанов ще откликне на молбата ни, заяви Фандъкова.

Подземното пространство под паметника на Валентин Старчев ще бъде уплътнено, за да е безопасно, и затревено. Върху него ще се изправи лъвът и ще остане задължителна част от комплекса, в който няма как да се включат старите плочи с имената на загиналите войници, защото, макар да съществуват все още, са вандалски повредени още при събарянето им. 

Паметникът пред НДК няма акт 16, който му е отнет две години след завършването му. Тогавашният министър на строителството Григор Стоичков установява, че строежът е недовършен и опасен и нарежда да му се отнеме акт 16. Още при приемането на обекта недостатъците му са констатирани. През годините "1300 години България" не е ремонтиран, няма инициативи за укрепването и възстановяването му, обясни Фандъкова. Тя припомни и, че през 2006 г. експертиза, в изготвянето на която са участвали създателя на монумента Валентин Старчев и Светлин Русев, е обявила, че паметникът е в аварийно положение и трябва пластиките и плочите му да бъдат демонтирани.

През 2011 г. друга експертиза установява, че и металната конструкция е компрометирана. Тогава се премахнати около 1000 тона от железата и са демонтирани част от плочите, припомни още Фандъкова.

Няма как да не бъде демонтиран паметника, но това се извършва изключително внимателно, за да не се повредят пластиките, подчерта тя. Те ще бъдат прибрани в НИМ. 

Предстои да се обяви конкурс за монумент, който да пресъздаде паметника на загиналите от I и VI войнишки полк.

Кранът, с който се демонтират пластиките е пристигнал от Пловдив, защото "Софинвест" не разполага с толкова голям, уточни главният архитект на София Здравко Здравков. 

Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура

В момента подготвяме заданието за възстановяване на паметника. За разлика от 80-те години то ще премине през всички възможни фази на обществени обсъждания, ще трябва задължително да се съгласува с министъра на отбраната, защото в България действа и Закон за военните паметници“, обясни Тодор Чобанов. „Няма как да дадем срок за конкурса, тъй като има много стъпки в тази процедура, които не зависят само от нас. Ще се съобразим с темпа на взимане на решения на останалите участници в процеса“, коментира той. „Години наред проучваме обективната истина за това какво се е случило. За съжаление физическата основа върху която са били положени плочите на войнишкия паметник е разрушена“, посочи зам.-кметът и допълни, че голяма част от тях съществуват, но при самото демонтиране са сериозно пострадали. „За това е конкурсът да се търсят най-добрите и най-убедителните решения, защото тук има кауза - възстановяване на паметта“, посочи Тодор Чобанов. „Физическият носител на тази памет, ако може да е оригиналният най-добре, но ако той е в лошо състояние, както в случая за тези светини за хиляди софиянци, ще се търсят други съвременни решения“, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

05.07 2017 в 09:43

Пуснете лъва на свобода в гората! Предостатъчно лъвове са затворници по улиците на София.

7800

3

Симеон Симеонов

05.07 2017 в 08:55

Колко жалки изглеждат пред този лъв и символа му вчерашните протестиращи в защита на шестоъгилния-петох....!?
Дали тези дето бяха на този изнасилен протест осъзнават срещу какво се опитаха да се изправят?

29216

2

Лопе де Вега

04.07 2017 в 20:03

Възпоменателните плочи с имената на загиналите воини от Първи и Шести Софийски пехотни полкове са били "сериозно повредени" при премахването им. В превод от комунистически език това означава, че безродниците просто са ге разбили най-варварски. Дотук с преклонението ви пред историята! Не ми разправяйте колко искате да запазите историческата памет за поколенията. Първо възстановете разрушеното от бащите ви и после заедно ще се борим против забравата и подмяната в историята ни!

Поздрав!