Връщат личните асистенти на 13 хил. българи с увреждания след март 2020 г.

OFFNews 17 януари 2020 в 16:33 7101 0

Снимка БГНЕС

Най-рано през март близо 13 хиляди души, които изгубиха право на лична помощ, ще могат да получат отново тази услуга, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева, цитирана от БНР.

Това ще може да стане благодарение на Национална програма за предоставяне на грижи в домашни условия, която ще влезе в сила от месец март.

12 978 българи с увреждания останаха без лични асистенти от 1 януари,  4977 от тях са на възраст над 65 г. Тези хора не попадат в обхвата на Закона за личната помощ, който осигурява помощ за хората с 90 и повече процента вид и степен на увреждане или трайно намалена работоспособност, деца с право на чужда помощ и деца с 90 и над 90% степен на увреждане, защото имат по-малка степен на увреждане. През 2019 г. са имали асистенти на основание правителственото постановление за изпълнение на държавния бюджет за 2019 г. и постановление за одобряване на допълнителни разходи на МТСП за 2019 г. Отделно от това средства за асистенти и помощник-възпитатели се осигуряваха от националната програма "Асистенти на хора с увреждания" по Националния план за действие по заетостта за 2019 г. Всичко това е приключило с календарната 2019 г. и договорите на асистентите са прекратени.

По думите на министър Сачева днешната ситуация е породена от Закона за личната помощ, подготвен от бившия национален омбудсман Мая Манолова, внесен от БСП, и приет през 2019-а под натиск в Народното събрание, без да са предвидени пропуските, които крие.

"С този закон на практика не се дава възможност хората да бъдат независими, не се дава възможност някой професионалист да работи с тях, така че например децата да бъдат консултирани затова как да ходят на училище или например как някой да започне работа, това е един закон, с който се осигурява по един тромав и изключително несправедлив начин допълнителни доходи. В случая този закон влиза директно в Народното събрание, приема се под натиск, всички ръкопляскат и шест месеца по-късно започваме да решаваме проблемите, които възникват от него", посочи социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews