За Земята и Грийнпийс призовават: Пращайте писма, за да спре Ковачки да гори боклуци

OFFNews 12 февруари 2020 в 20:00 2426 0

От екологичното сдружение "За Земята" и "Грийнпийс" — България призоваха гражданите да изпращат писма до Изпълнителна агенция по околна среда, в които да настояват в ТЕЦ „Брикел" да не бъдат изгаряни отпадъци. Писма могат да бъдат изпращани до 27 февруари.

"По този начин гражданите ще могат да се включат активно в борбата за по-чист въздух и здравословна среда за живот. В противен случай централата до град Гълъбово, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, ще гори отпадъци съвсем законно", заявиха от "За Земята" и "Грийнпийс" - България.

Двете организации също ще се включат със становища по публичната консултация. Според тях ТЕЦ „Брикел" е поискал да добави отпадъци като гориво в пещите си още през 2018 година и регионалната инспекция в Стара Загора е заявила, че тази дейност няма нужда от оценка на влиянието върху околната среда и хората.

„Грийнпийс" - България и Екологично сдружение „За Земята" са завели дело срещу решението и са го спечелили на първа инстанция.

От двете организации твърдят, че докато се чака финално решение на втората инстанция, централата се опитва да „подмине" всички процедури по оценка на въздействието и директно да добави в разрешителното си за работа горенето на отпадъци.

„За всички е ясно, че докато министърът се опитва да „успокоява" народа, че вносният отпадък ще се връща в страната, откъдето е дошъл, въглищни централи като тази на „Брикел" ЕАД предприемат стъпки за узаконяване на горенето на тези отпадъци и връщането им обратно в България, този път — напълно законно", коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс" — България.

Данита Заричинова от "За Земята" обясни, че "докато цяла България се възмущава на вноса и изгарянето на отпадъци, леката ръка, с която се издават разрешителни, е шокираща. Така излиза, че на практика проблемът е много трудно да бъде доказан, защото документално централите са изрядни".

Според нея изборът дали ще замърсяваме въздуха с нелегално внесен или с роден отпадък е меко казано абсурден.

Единствено активното включване на гражданите и изпращане на писма до Изпълнителната агенция по околна среда към министерството може да промени баланса на силите в борбата на хората за чист въздух, добява Заричинова.

В съобщението си двете организации пишат, че "тъй като изгарянето на отпадъци е продиктувано от факта, че въглищата са все по-скъпи, е крайно време да се заговори за бъдещето на общините като Гълъбово, зависими от въгледобива. Те биват оставени да се борят с наследство като безработицата и замърсяването, докато българското правителство настоява, че ТЕЦ-ове няма да бъдат затваряни и не представят план за енергиен преход".

"Централите на въглища стават малко по-малко икономически нерентабилни. Въпреки това собствениците им получават силна държавна подкрепа да продължат да работят и да замърсяват", смятат от "За Земята" и "Грийнпийс" - България.

"Междувременно Европейската комисия обяви създаването на Фонд за справедлив енергиен преход, специално насочен към зависимите към въглищата региони. Той е шанс хората, които плащат цената на замърсяващата енергетика със здравето си, да се превърнат от вечни губещи от една загиваща система, в печеливши от новата икономика. От българските институции зависи дали това ще се случи на практика", категорични са от двете организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови