Задържаха 6 души за телефонни измами (снимки)

OFFNews 31 януари 2020 в 18:03 2861 0

Снимка МВР

При акция в Шумен, Русе и разградските села Дряновец и Стражец са задържани шестима души, участвали в престъпна група за телефонни измами.

Досъдебното производство срещу тях е образувано през май 2019 г.

Арестуваните са действали в Гърция, като са лъгали самотни възрастни граждани, съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Използвайки своите познания по гръцки език, членовете на групата са се свързвали с потърпевшите, представяйки се за техни роднини, претърпели пътен инцидент, при който е загинало албанско дете.

После с тях се е свързвал и мним полицейски служител, който е искал пари с цел "избягване на наказателно преследване".

Организаторът на групата за телефонни измами е установен и задържан. Освен него са арестувани и т.нар. "мулета" и "въртачи", по-голяма част от които са в роднинска връзка с организатора. С постановление от главния прокурор всички са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. Срокът им за задържане е удължен до 72 часа. 

Предстои да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение. 

От сектор "Измами" в ГДНП допълниха, че групата е действала основно на територията на Северна Гърция, като след получаване на исканите суми „мулетата“ са ги прехвърляли чрез системите за бързо разплащане, а когато размерът им е надхвърлял разрешения лимит, лично са ги транспортирали към България.

Издадени са европейски заповеди за разследване, за да могат гръцките власти да установят дали има други потърпевши от престъпната дейност.

По време на акцията са претърсени шест адреса и седем коли, които са използвани от членовете на групата. 

Иззети са над 40 мобилни телефона, над 50 SIM-карти, картодържачи, таблети, флашки, голямо количество разписки за парични преводи от Гърция към България и обратно, заложни билети, около 1 кг златни накити, пари в български левове и чужда валута, документи, бележки и др. Иззети са и пет автомобила.

Това е четвъртата акция за по-малко от година срещу "ало измамници". През 2019 г. регистрираните престъпления са намалели с близо 60% спрямо 2018 г. Установени са 212 извършители на телефонни измами, както и са разкрити 103 случая от предходни години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови