Зам.-министър Русинова: Стремим се чрез превенция да предотвратим случаи на насилие, основано на пола

ОFFNews 17 октомври 2019 в 14:50 1651 0

Борбата с насилието и защита на жертвите на насилие, основано на пола, е приоритет в Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2016-2020 г., разработена от Министерството на труда и социалната политика.

Затова дейностите са насочени към превенция и осигуряване на адекватна подкрепа на жертвите на насилие чрез широка мрежа от услуги. Това каза заместник-министър Зорница Русинова по време на среща със специалния докладчик на ООН за насилието срещу жени Дубравка Шимонович.

Тя представи основните моменти в актуалния Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за периода 2019-2020 г. В документа са залегнали дейности по подобряване на правната рамка в областта на насилието над жени и домашното насилие, повишаване на експертизата на специалистите, работещи по тези случаи и повишаването на информираността на уязвимите групи.

Една от най-значимите реформи в областта на социалната политика е извеждането на социалните услуги в отделен закон, напомни зам.-министър Русинова. Тя уточни, че за правителството и работата на министерството е важно качеството на услугите. Законът за социалните услуги, който ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., разграничава социалните плащания от подкрепящите услуги.

С въвеждането на карта на услугите се гарантира, че на база оценка на потребността от тях, такива ще бъдат разкрити на територията на всички общини, които имат нужда от тях, обясни Русинова. В законодателството се регламентират и изискванията към специалистите, както и се обезпечава качеството на контрола на услугите.

По време на разговора зам.-министър Русинова представи различни видове социални услуги, които се предлагат на жертвите на насилие и се финансират от държавния бюджет. Към края на юли 2019 г. на територията страната се предоставят социални услуги, делегирана от държавата дейност за жертви на домашно насилие в 25 Кризисни центъра (КЦ). От тях 19 са за деца и 6 за лица. Общият им капацитет е 260 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови