Зам.-министър за чумата по свинете: Ако днес плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България

Няма нови случаи по домашните прасета, ситуацията е овладяна, заяви Янко Иванов

OFFNews 12 август 2019 в 08:46 6402 2

Снимка CC0 Public Domain

Мярката за умъртвяване на домашните прасета е абсолютно наложителна. Ако сега плаче баба Стоянка, утре може да плаче цяла България. 

От няколко дни няма нови случаи на африканска чума при домашните животни, заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов по бТВ. По повод казуса със Стоянка Митева от с. Безмер, която не иска да умъртви бременна свиня, той обясни, че жената няма право да гледа свиня-майка в задния двор. По думите му според законовите разпоредби в личните стопанства не трябва да се отглеждат свине с малки, а само прасета за угояване. 

„Има указани ясни правила в Наредба 44 за това колко прасета могат да се гледат – до 5 прасета с цел угояване, а не свине - майки. Имаме непознаване на закона от страна и на хората, и на кметовете, особено тези, които са против мерките“, добави той.

Кметовете, които не изпълниха разпорежданията, трябва да получат актове за административно нарушение - за тях предвидена глоба от 100 до 300 лв. за първи път, вторият път се удвоява, обясни Иванов. 
„На стопаните, които отказват да умъртвят животните, ще им бъде помогнато. Ще го направят нашите колеги“, каза още зам.-министърът. 

Досега са умъртвени над 120 000 животни, загробването продължава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

12.08 2019 в 12:53

А няма ли кой да попита този наглец защо трябва да плаче Баба Стоянка? Негова работа и задължение е никой да не плаче - некадърна пасмина!

13510

1

Mayya

12.08 2019 в 09:01

А, БАБХ кога ще плаче? Или тя весело живот си живее, нехае и се смее!