Запазване на целия обем медицински дейности на местната болница поискаха протестиращи граждани във Видин

OFFNews 01 юли 2019 в 15:51 3186 0

Запазване на целия обем медицински дейности поискаха граждани на Видин на организиран от ОбС на БСП протест днес пред болница „Света Петка“. Членът на НС на партията Михаил Миков заяви, че протестът няма политически характер. Присъстващите се обявиха против преструктурирането на отделения към болниците във Враца и Монтана.

По-рано днес БТВ съобщи за протести на медиците от Видин, Враци и Монтана, които се обявиха против закриването на болнични отделения. Недоволството им бе предизвикано от заявеното по-рано от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев намерение за преструктурирането на областните болници в Северозападна България. Тази идея министър Ананиев представи миналата седмица. След последвалите остри реакции уточни, че няма да бъдат затваряни областни болници.

Излезлите днес на протест медици от МБАЛ „Христо Ботев“ посочиха, че отделенията им са пълни, а за първите шест месеца на 2019 година през болницата са преминали над 7100 души.

Д-р Бисер Тодоров от детското отделение подчерта, че концепцията за реформа на здравния министър е неясна. Според него, когато една голяма болница се закрие, се нарушава цялостната дейност, тъй като в областта няма друго лечебно заведение.

Припомняме, че тази седмица предстои среща на министър Ананиев с директорите на трите областни болници, за да се направи оценка кои клиники и отделения имат най-висок капацитет. Предстои да бъде съставена карта на потребностите на населението в региона, според която ще бъдат разположени и медицинските дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови