Заплашеният от екстрадиция Желяз Андреев дари набраните за него средства за изграждането на Къща за децата

OFFNews 21 декември 2018 в 16:59 2680 0

Заплашеният от екстрадиция в САЩ български гражданин Желяз Андреев дари набраните в кампанията за него 4 485 лв. за изграждане на Къща на децата, съобщи Национална мрежа за децата, чийто е и проектът за къщата.

Средствата бяха събрани през първото полугодие чрез онлайн кампания, организирана от семейството на Желяз с помощта на националния омбудсман Мая Манолова. Те трябваше да послужат за адвокатска защита на Желяз в САЩ. Още тогава близките му увериха, че ако такава не се наложи, сумата ще бъде дарена на НМД, което днес стана факт.

"Щастлив съм, че в навечерието на Рождество Христово аз, близките ми и всеки един българин, който допринесе за събирането на сумата в дарителската сметка, имаме възможност да подпомогнем осъществяването на проекта “Къща на децата“ - каза Андреев. - Удовлетворен съм, че не се наложи тази сума да бъде използвана по първоначалното ѝ предназначение. За мен, а вярвам и за всички българи, които застанаха до мен в най-тежките моменти, е удоволствие да знаем, че тези средства са инвестиция в най-ценния ресурс на България – децата. Инвестицията в децата ни и в тяхното образование, е това, което ни прави по-добри като личности и по-силни като общество.“

Изпълнителният директор на НМД Георги Богданов изрази радостта си от благоприятното развитие на казуса - САЩ оттеглиха искането си за екстрадиция след бързата и адекватна намеса на българските власти. Той благодари на Андреев и семейството му, на всички индивидуални дарители и поздрави българските власти за навременната им реакция.

След дарението проектът за изграждане на Къщата е с 4 485 тухли по-близо до реализирането си, коментират от НМД.

Проектът за изграждане на Къща на децата започва през 2016 г. Той предвижда създаването на модерно пространство, което да бъде център за обучение и развиване на умения, които ще са необходими за превръщането на децата в успешни хора и лидери. Тя ще е отворена за деца от цялата страна, ще осигурява възможности за обучение и на децата, излизащи от домове или приемна грижа.

През есента на 2016 г. НМД купува земята, където се планира да бъде построена къщата. Средства за това осигуряват международните фондации OAK и Velux. Парцелът се намира на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Софроний Врачански“, близо до 46-о училище. Предстои обявяването на публичен конкурс за идеен архитектурен проект. Очаква се първата копка да бъде направена до края на 2019 г.

"От Национална мрежа за децата вярваме, че всяко българско дете заслужава подкрепа, за да реализира пълния си потенциал и най-добрите си възможности. Инвестирайки в знаещи, можещи и уверени деца, ние инвестираме в бъдещите активни граждани на България. Защото промяната в едно дете променя България", пишат от НМД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови