Започна протестът в Габрово. Протича мирно, има арестувани за бомбички (обновена)

OFFNews | 13 април 2019 в 19:55 | 4474 |0

За четвърти пореден ден в Габрово се провежда протест, като този път протестиращите са няколкостотин - около двойно повече от предишната вечер. За пръв път днес присъства и човекът, побоят над когото стана повод за напрежението - Венцислав Иванов.

По информация на bTV има няколко арестувани. Те са били задържани в района на общината заради липса на лични документи и открити у тях бомбички.

Още преди началото на днешния протест се очакваше той да е по-многоброен, да има участници от други градове и евентуално провокатори.

Тези прогнози се оправдаха само що се отнася до по-големия брой присъстващи. Не бяха забелязани идващи от други места демонстранти, нито провокации или актове на агресия.

На място има засилено полицейско присъствие, вкл. на полицаи с жилетки "Антиконфликт".

"Нормално е да подкрепя всички хора, които ме подкрепиха в този труден момент. Подкрепям протеста, който е насочен не срещу етносите, а просто срещу подобен вид агресия. Затова съм тук, защото мисля, че нашият протест трябва да е мирен и да е насочен точно в тази насока. Не само на агресията с агресия трябва да се отвръща, много хора трябва да се замислят дали ще вършат нещо подобно. Като виждат колко народ се е събрал, в името на подобно нещо", заяви пострадалият Венцислав Иванов в интервю за националната телевизия.

Протестът е обявен за мирен. Планирано бе да започне от централния площад пред общината и да премине под формата на шествие.

Напрежението в града се покачи след нападение на служителя на супермаркет от трима роми. Нападателите в момента са в ареста.

Протестиращите настояват законите и редът да се спазват от всички. Искат и оставката на кметицата Таня Христова. В отговор тя коментира, че ако това ще разреши ромския въпрос, всеки сам може да си отговори как би постъпила. Но че решаването му не е по силите на нито една институция потделно.

По време на протестите досега имаше няколко задържани и ранен полицай.

Заради безредиците и ситуацията в Габрово шефът на местната полиция подаде оставка.

Препоръчани материали