Започна засаждането на дървета в Новата гора на София

OFFNews
06 април 2019 в 19:25 | 2001 |1

Започна четвъртият залесителен сезон за Новата гора на София край Суходол, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Инициативата цели трансформация на пустеещи общински земи в гора и изграждане на зелен филтър в близост до София, който да подпомогне подобряване качеството на атмосферния въздух.

Новата гора на София край Суходол е най-мащабната залесителна инициатива на Столична община, в рамките на която ще бъдат засадени над 120 000 нови дървета. До момента са засадени 28 800 дървета, обясни заместник-кметът Йоана Христова при стартирането на залесителния сезон. Гората ще се състои от акации, липи и дъбове.

"Това е най-мащабният проект на Столична община, реализиран изцяло с участието на доброволци. Всеки залесителен сезон броят на доброволците се увеличава, като само последната есен над 3000 са участниците, които са се включили в залесяването", посочи Христова.

Новата гора на София ще бъде и нов зелен филтър на града. За 1 година едно широколистно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души, посочват от Столичната община.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от Общинското предприятие "Управление на общински земи и гори". Лесовъдите полагат и допълнителни грижи за засадените от доброволците дръвчета през годината - поливане, плевене, окопаване и т.н.

За максимално улеснение на всички желаещи, които искат да засадят дръвчета в Новата гора на София край Суходол, Столична община е разкрила извънредна автобусна линия в рамките на градския транспорт, с номер 56A. Началната спирка на линията е метростанция "Вардар", а последната спирка е Новата гора на София. Рейсът обслужва граждани между 9.00 и 16.00 часа, с интервал от час и половина.

Препоръчани материали
бацка

Рейтинг : 816

06.04 2019 в 19:34 1
+ 0
- 0
Връх. Хората да свършат работата на общината. А в паралел СО унищожава горната част на Борисовата градина.

#ДанчеСлез