Започва най-голямото за годината многонационално смарт учение Balkan Bridges - 2019

OFFNews 27 септември 2019 в 19:19 2469 0

Снимка пресцентър МО

Многонационално компютърно-подпомагано и разпределено командно-щабно учение „Balkan Bridges - 2019“ ще се проведе от 30 септември до 4 октомври 2019 г. в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”, съобщиха от Министерството на отбраната.

То е в рамките на инициативата на началниците на отбраната и на генералните щабове на Балканските държави за повишаване на сътрудничеството в региона. В него ще участват близо 200 военнослужещи от страните по инициативата - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Черна Гора, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Турция.

Освен тях се включват и многонационалната бригада „Югоизточна Европа”, Щабният елемент за интегриране силите на НАТО, Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, и Центърът за съвместна подготовка на НАТО в Бидгошч, Полша.

Целта на учението е да повиши оперативната съвместимост на въоръжените сили на Балканските държави, да подобри техните способности да реагират адекватно на всяка опасност и риск, свързани с регионалната сигурност. Ще се тества степента на интегриране на националните системи за моделиране и симулации от Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в Бидгошч, Полша.

Учението ще се фокусира върху щабната екипна работа, сътрудничеството и координирането на оперативно и на тактическо ниво, както и на всеобхватния подход при операциите в отговор на криза.

От българска страна в „Balkan Bridges 2019“ ще участват офицери от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, служба „Военна полиция”, Военномедицинска академия, Военна академия „Г. С. Раковски” и Националният военен университет „Васил Левски”.

„Balkan Bridges 2019“ ще се проведе по фиктивен сценарий с участието на две Балкански многонационални бригади, съставени от Многонационалната бригада ,,Югоизточна Европа” и военни формирования от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора.

То ще включва дейности, свързани с подготовката и воденето на операция по поддържане на мира като част от планирана операция на НАТО. Формираните многонационални съвместни оперативни сили ще бъдат „развърнати“ на територията на фиктивна държава, за да възстановят мира и сигурността в района.

Определени са 6 отдалечени места, локализирани във всяка от участващите нации. Основното ръководство на учението и щабовете на двете балкански многонационални бригади, съставени от щабни офицери от участващите нации и щабовете на военните формирования от Северна Македония и Черна Гора, ще бъдат разположени в Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

Денят за високопоставени гости и медии ще се проведе на 3 октомври 2019 г. в района на НВУК „Чаралица”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови