Започва ремонт на столичната улица, където царят пиел, а ДС биела

"Малко Търново" пази следите от палежа на бившия партиен дом

OFFNews 23 юли 2019 в 07:26 6733 3

Обновяването на една от най-малките улици в София – „Малко Търново“ започва днес и ще приключи на 15 септември. 

Реновирането включва обновяване на настилките по улицата, на стъпалата и капаците на шахтите, подмяна на уличното осветление, монтиране на нови парапети и елементи на градското обзавеждане, съобщи Столична община.

Целият проект е публично-частно партньорство между строителната компания BLD, която финансира и изпълнява реновацията, архитектурно студио „Серафимов“, което дава на града безвъзмездно архитектурния проект, и на Столичната община. На две обществени обсъждания гражданите на София споделиха своите виждания за проекта за реновация на една от най-обичаните улички на София и се прие общото разбиране, че историята, събрана на нея, трябва да бъде показана по ясен и видим начин.

"Малко Търново" е най-бързата връзка между булевард "Дондуков" и пространството на площад "Александър I" и булевард "Цар Освободител".

На 27 юли в „София лаб“ ще се проведе за първи път публична обмяна на идеи, наречена Работилници “История на ул. „Малко Търново“, където чрез методите на включващия дизайн всеки гражданин може да участва в създаването на визуализация на историческия разказ за София на тази улица. Работилниците ще се водят от Ивелина Гаджева, която е дипломиран специалист в областта на включващия дизайн и в момента работи в екипа на на The Helen Hamlyn Centre for Design към Royal College of Art, London, където разработва стратегия за развитието на Сингапур Еърлайнс и има многогодишен опит в британски, сингапурски и китайски компании. Всеки, който иска да се включи, може да го направи до утре тук.  

На 60-те метра на ул. „Малко Търново“ е събрана много история, която показва развитието на града от неговото създаване до наши дни. Там могат да се открият следи от античността, там е и прочутият бар „Луна“, в който представители на царската фамилия са се отбивали на питие, а зад черна врата в една от стените още се намират килии на бившата Държавна сигурност. По фасадата на Държавната агенция все още личат следите от пожара на бившия Партиен дом. Улицата е един от маршрутите на туристите в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

23.07 2019 в 18:06

II. Софиянците ценят на тези две места пълната незначителност и на най-"важната" търговска марка на местата за пазаруване и пиене на кафе, там цари софийското оживление – деловито или мързеливо, но не и търговския интерес, и пак там всеки момент можеш да се прислониш до някой ъгъл и да останеш сам ...
Само дето Малко Търново е много по-старо от извънградската Самоковска улица (Граф Игнатиев). Неговите разместени стъпала, макар и изоставили правия път нагоре, още опипват стръмнината и още водят към Средечката твърдина, към тази Търна (Turris → (der)Turm / Turn / Turnu /Torun / Тarnava)– кулата на входа на крепостта Средец, която продължава да се крие дълбоко под жълтите плочки. Бар Луна? Пфу!

3943

2

OtSofia

23.07 2019 в 18:04

Царя пиел? Туристически маршрут? ДС? На серафимовото ателие ли дължим тези "дълбоки познания"? На Ох, нюз? О, забравих "ромското включване", пардон, "включващия дизайн", анахроничен копнеж към ривайвъл на един комсомолски постмодерн. Много, ама много, прилича този закъснял (или закъсал) акционизъм на развълнуваните плочки на Свети Седмочисленици, защитавани доскоро с пуберитетна страст. Много ми прилича на началото на Гафа на Графа. Случайни познания, случайно сбъдване на мечти да работиш в центъра на София. Нищо случайно няма, всъщност. И улица Малко Търново, както и улица Граф Игнатиев принадлежат на Средечкото средновековие. Трасетата им, неочакваните погледи, живописното им бягство от лесните пътища, сгъстената светлина на небето им, към която не поглеждаме, но винаги усещаме.

13510

1

Mayya

23.07 2019 в 08:41

Много правилно авторите на новината не са уточнили 15 септември коя година. Ул. "Иван Вазов", вярно че е с няколко пресечки по-дълга, я ремонтират вече повече от година.