Започва ремонтът на къщата на Фингов, няма да се променят фасади

Красивата сграда на ул. "Шипка" е първата, която ще бъде реконструирана по програма "Културно наследство"

OFFNews 21 февруари 2020 в 13:09 6644 0

Ремонтът на "Къщата на Фингов"  на столичната улица "Шипка" 38 започва. Това е първата сграда-паметник на културата, която ще бъде възстановена по новата програма на СО "Културно наследство". 

Проектът за реставрация е на арх. Иван Бобев. По програмата общината не дава пари, а проектна документация. 

Къщата, която е виден представител на стила "сецесион" и е била различни неща през годините, вкл. дом на Националния институт за паметниците на културата, щеше да бъде съборена, като само част от фасадата да бъде запазена от новите собственици, а на мястото да се появи пететажна сграда. Проектът обаче бе върнат и в крайна сметка фирмата "Бългериън кънстракшън хаус" се отказа от намеренията си "да надгради" къщата на арх. Георги Фингов. 

За къщата на арх. Георги Фингов на ул. "Шипка" N 38 са одобрени проекти за реставрация, преустройство и реконструкция с адаптация на сградата и е съставен протокол за откриване на строителна площадка. Проектът запазва изцяло оригиналното фасадно решение на сградата и автентичността на обемно-пространствената и планова структура в съответствие със статута й на недвижима културна ценност, съобщи преди дни НАГ. 

Къщата ще може да се ползва като сграда тип "резиденция" с жилищни и представителни функции. 

Условно трите съществуващи нива се обособяват като отделни функционални зони - на партера е представителната част на сградата с организиран дневен тракт, в сутерена са стопански и помощни помещения с връзка към новопроектираният гараж, на второто ниво са представителни помещения, а на третото (подпокривно) са семейни помещения. 

Трите нива са взаимно свързани при организирани функционални връзки съответстващи на желанието на собствениците. За нуждите на съвременното обитаване осигурената вертикална комуникация в сградата се осъществява посредством нова стълба и нов асансьор в зоната на съществуващото стълбище (бивше „слугинско“). Новата стълба е решена в духа на сецесиона и времето, в което е строена сградата. Тя е с ясно изразено овално око, което свързва всички обслужвани нива. Предвижда се настилката на стъпалата да е дървена. 

Новата функционална схема се подчинява на стремежа в максимално възможна степен да бъде съхранена автентичната планова композиция на етажните разпределения, като е съобразена със съществуващите помещения и специфичната конструкция, уточняват от НАГ. 

Kъщaтa e cтpoeнa пpeз 1908 г. зa нyждитe ceмeйcтвoтo нa apx. Гeopги Фингoв, пo нeгoв пpoeĸт. Tя e билa в близocт дo знaĸoви cгpaди ĸaтo Coфийcĸи Унивepcитeт, Цapcĸия двopeц, Hapoднoтo cъбpaниe и дp,  ĸaтo зacтpoявaнeтo нa ĸвapтaлa e зaпoчнaлo oĸoлo 1890 гoдинa. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови