Започва строежът на бившата Топлоцентрала зад НДК

OFFNews 14 септември 2018 в 09:44 7544 0

Бившата топлоцентрала на НДК става Център за независими изкуства и култура. Столична община одобри инвестиционните проекти и издаде разрешение за строеж за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в Център за независими изкуства и култура. 

През 2017 година беше проведен конкурс за идеен проект за обекта, в който участваха 61 колектива. Международното жури определи за победители арх. Мариана Сърбова и арх. Антон Колев. 

Новият център трябва да осигурява условия за широк набор от артистични прояви  -  театрални постановки, музикални и танцови събития, изложби, образователни и социални дейности. Проектът е естествено продължение на няколкогодишни проучвания на група артистични организации, обединени в инициативата “Топлоцентрала  -  център за съвременни изкуства”.

В началото на октомври ще бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на строителството на обекта. Предстоят и обществените поръчки за избор на доставчици на оборудването, изпълнител на строителния надзор и др.

Целта е центърът да отвори врати преди края на 2019 година. 

Бившата топлоцентрала на НДК е разположена в Южен парк - II част, зад музея “Земята и хората”. След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда. Затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река. 

Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, правят топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Едно от предизвикателствата на конкурса бе да се реши по ненатрапчив начин проблемът с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови