Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Заради режима: Химически тоалетни в парковете в Перник, има риск от хепатит

OFFNews 23 януари 2020 в 09:44 2307 0

В опит да се намалят разходите на вода в домакинствата в Перник ще се поставят химически тоалетни в парковете, заяви кметът на града Станислав Владимиров пред Нова телевизия.

Владимиров уточни, че химическите тоалетни ще са големи, като в тях ще има и мивка. Към момента са поръчани 10 броя.

"Има риск от хепатит, който може да плъзне в града заради липсата на вода. От Министерството на здравеопазването казват, че има риск от хепатит, когато е нарушено водоподаването и са нарушени хигиенните навици на хората. Риск от санитарно-хигиенна гледна точка винаги има. Ние имахме два много тежки инцидента, когато имаше смесване на мръсните с чистите води. Водопреносната система е изключително амортизирана", добави Владимиров.

Основният водоизточник на Перник яз. "Студена" може много бързо да се напълни и изпразни и заради това е нужно да бъде наблюдаван внимателно. Според кмета това не е свършено и така се е стигнало до кризата.

"Aз казах, че е нормално хората да са гневни, защото работата не е свършена. Обсъждаха се много варианти, за съжаление, не увеличихме притока към яз. "Студена", каза Станислав Владимиров.

Хората са поставени на изпитание месеци наред и още месеци ще е така, каза той. 

Кметът на Перник добави, че няма да се включи в протеста на съгражданите си в събота, които ще изразят недоволството си от водната криза в града, заради която са на воден режим от 18 ноември. Владимиров смята, че постът му не му позволява да протестира.

Кметът коментира, че има доверие в РЗИ-Перник, които правят ежедневни проби на водата. 

Част от заведенията в града са снабдени с хидрофорни системи, за да предоставят удобството на клиентите си, а други разполагали само с бидони вода, каза още Станислав Владимиров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!