Заради ураганен вятър и Карлово обяви бедствено положение

OFFNews 18 януари 2018 в 14:39 4167 0

И Карлово обяви бедствено положение

След Смолян заради ураганния вятър бедствено положение беше обявено и в Карлово. 

„Най-тежки са пораженията в болницата, където преди час е паднал покривът на цялата северна част. Има ударени автомобили, а алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите. Покривът на училище „Христо Проданов” също е на земята, здравната служба в село Васил Левски също е без покрив”, каза зам.-кметът на града Стойо Карагенски.

Поддържа се непрекъсната връзка с кметовете на селищата, а общинска комисия обхожда най-пострадалите места. По думите на Карагенски има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Няма подадени сигнали за пострадали. Много селища са все още без ток. Почти навсякъде в момента учебните занятия са прекратени.

На телефон 112 са постъпили сигнали за отнесени керемиди и улуци, летящи предмети, паднали пътни знаци и дървета, съобщава БНР като се позовава на областния управител на Смолян Адриян Петров.

70 процента от населените места в Смолянска община са без електрозахранване. Няма захранване във Виево, Петково, Славейново, целият онзи район там. Няма захранване също тук в района на Турен, Фатово, Полковник Серафимово, Мугла. Това е следствие на падналите дървета, които затрудняват и придвижването към тези населени места, а в града също имаме нанесени много поражения, има много паднали дървета, на една от къщите в Райково целият покрив тази сутрин е бил вдигнат от ураганния вятър, каза Петров.

Община Смолян предупреждава хората да не излизат от домовете си до 14.00 часа, защото се очаква поривите на вятъра да са много силни - 65 км в час.

Ски зоната в Банско е затворена заради силния вятър. Движението на автомобили по пътя Якоруда - Велинград в района на Юндола е затруднено от паднали дървета.

Паднал билборд затрудни за кратко движението през прохода "Предел".

В Клисура, силният вятър е прекъснал електрозахранването, което е причина днес да е неучебен ден за учениците от града. Частично е отнесен покривът на едно от училищата в Карлово. 

Усложнена е пътната обстановка в област Добрич заради силния вятър и снегонавяванията. Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през Прохода на републиката заради силен снеговалеж и навявания. Временно е ограничено движението по пътя Варна - Добрич поради снеговалеж, силен вятър и изтегляне на аварирали тежкотоварни автомобили.
90 населени места в област Добрич са без ток и с нарушено водоподаване. 90 села в областта са без ток.

Временно е затворен за движение пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам. Затворен остава и пътят Добрич-Варна. Граждани сигнализират, че вече повече от три часа са блокирани на пътя между Добрич и Варна. Десетки са закъсалите автомобили и на пътя от Добрич за Генерал Тошево, там има и закъсал автобус, който е препречил пътното платно.

Ограничено е и движението в посока Габрово по пътя Казанлък - Габрово през проход "Шипка" поради снеговалеж и снегонавявания, съобщава БНР.

Поради силен вятър и снегонавявания на територията на община Казанлък са затворени пътните участъци от Крън до Шипка и от между селата Шейново и Ясеново. В района на село Дунавци и на Крън служители на полицията отклоняват колите по обходни маршрути. Затруднено е и движението в участъка Крън - Хаджидимитрово - Шейново. Пътят за Бузлуджа е непроходим.

На места в Търговищка област има частични снегонавявания. Вятърът е силен, на места със силни пориви.

Пристанище "Варна" е затворено заради силен вятър, съобщават от Ръководството на корабния трафик.

Силата на вятъра е около 14 метра в секунда, като поривите му достигат до 19 метра в секунда.
Временно е ограничено движението по пътя Кичево - Аксаковска панорама поради снеговалеж и силен вятър.

Лифтовете в Пампорово - Мечи чал днес не работят заради бурния вятър и ски зоната засега е затворена, информират от Планинската спасителна служба.

Бурният вятър прекъсна електропроводи в Ловешка област. Скоростта му е 80 км/ч. Без ток са населени места в общините Ловеч, Луковит и Троян. Заради снегонавявания остава затворен пътят Шипково - Рибарица и Троянският проход.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна от пресцентъра на Столичната община и от други градове съобщиха за паднали дървета.

До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

Четири квартала в Хасково са без вода, заради скъсан от силния вятър електропровод, захранващ помпена станция в града.

Вятърът остави без ток населени места и в общините Враца, Бяла Слатина, Мездра и Роман. Пристанище Бургас също е затворено.

В Пловдив са постъпили сигнали за паднали дървета и клони. Причинени са щети на 7 автомобила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови