Защо Перник минава на воден режим?

OFFNews 09 ноември 2019 в 10:58 17219 1

Защо се налага Перник да мине на воден режим? Какво се е случило с водата в язовир Студена разясни бившият директор на дирекция "Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите Асен Личев пред БНР.

Водният режим влиза в сила на 18 ноември, откогато жителите на града ще имат вода само от 16 до 22 ч. Причината е ниското ниво на водата в язовира - казва местното ВиК дружество: под 6 млн. кубика при капацитет 25 млн. Именно това ВиК е в основата на проблема, става ясно от интервюто на Личев, който нарича налагането на воден режим през 21-ви век "цинично".

Ето какво разяснява той:

През юни-декември 2018 г. незнайно защо 1/3 от водата в язовир Студена е източена. През юни той е имал завирен обем 83%, а през декември - 50.4%, или за 5 месеца е източен с 33.3%. В началото на тази година е полупълен, за което няма никакво обяснение - нито климатично, нито друго, казва експертът на база направения от него анализ.

От МОСВ твърдят, че са направили някакви ограничения на промишленото водоснабдяване през последните месеци, но  отчетите от януари до ноември 2019 г. (т. нар. режийни графици) показват, че промишленото водоснабдяване през януари и февруари е 230 хил. кубически метра, а от март до ноември - 360 хил.

Тоест то е увеличено, не е ограничено и се поддържа като константа.

"Но това е малката беда - допълва той. - Като отворих регистъра на разрешителните, се оказа, че ВЕЦ-ът на яз. Студена е собственост на ВиК-гр. Перник. Какво произтича от това? Че ВиК има интерес да черпи колкото се може повече вода от язовира за производство на електроенергия, без да се съобразява със загубите, които има за доставка до отделния абонат. А те, според бизнес програмата на ВиК дружеството за 2018 г., са прогнозирали намаляване на загубите до 64-65%.

Приемаме, че са ги постигнали и тази година, макар че е много съмнително, работим с 64-65%. Какво се получава? Всеки месец МОСВ отпуска 1 милион и 550 хил. кубически метра от язовира за водопитейно водоснабдяване. Тези милиони плюс още няколко хиляди за промишлено водоснабдяване и за минимален допустим екологичен отток минават през ВЕЦ-а на ВиК-то. Те произвеждат електроенергия, но колко стигат до абонатите? От тези 1.555 млн. куб. м от язовира само 538 030 кубически метра стигат до абонатите. С останалия 1 милион е произведена електроенергия.

Как да не се изпразва язовирът, чиято цел, съгласно Закона за водите, е да осигури интегрирано управление в интерес на обществото и да създаде условие за правото на всеки гражданин на достъп до вода за питейно-битови цели?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови