Защо ядем второ качество храни и сме "кошчето за боклук" на ЕС?

OFFNews 07 март 2017 в 13:07 13179 50

„Причината за разликите в стоките от една страна е разликата в цената. На второ място е надзора и регулациите. При нас органите за надзор нямат същата чувствителност и активност, която имат в Западна Европа". Това заяви Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители” в ефира на Нова телевизия по темата за второто качество храни, което залива пазара в Източна Европа, включително и България.

Словашко изследване на 22 продукта показа по-лошо качество в продуктите на една и съща марка, предназначени за техния пазар.

Вишеградската четворка също постави темата, а министерството на земеделието на България заяви, че е недопустимо да има разлика.

По време на посещението си в Брюксел министър Бозуков даде ясен знак, че България е част от борбата срещу двойните стандарти за качеството на храните в ЕС.

Служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков обяви в Брюксел позицията на страната и предложи да се създаде европейски орган, който да следи за качеството на храните и за това то да е еднакво в Западна и Източна Европа.

Лидерите на Полша, Словакия, Чехия и Унгария получиха подкрепата на еврокомисаря по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова. Тя нарече практиката на компаниите "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", казва за Ройтерс министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка. "Това унижава гражданите и създава две категории хора", посочи в края на февруари словашкият премиер Роберт Фицо.

Според Богомил Николов от "Активни потребители" това изследване трябва да бъде разширено и да не спира само до храните.

"Трябва например да сравним телекоми, банки, застрахователни дружества", каза експертът.

В различните държави условията и критериите са различни”, заяви Николов.

Той добави, че при тяхното проучване много силно впечатление му е направила газирана напитка с високо съдържание на аспартам. „Той е много вреден. Това се прави, защото е по-евтино за производителя”, каза той.

Експертът посъветва потребителите да гледат баркода, за да разберат в коя държава е произведен даденият продукт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

49

Dimitar Gurkov

07.03 2017 в 23:58

Виктимайзед, нали знаеш, че от времето на феодализма са се сменили само думичките, сите сме робе, колко и мрачно да звучи. Но си имаме и "царе", в идеологията.

25665

46

Victimized

07.03 2017 в 23:43

И да, Prologue, тези дето могат да си позволят шоколад за 10 лв, са малцина в световен мащаб. Всяка една държава, всеки един континент, отчитат, че разликата между богати-бедни става огромна, като разликата между средната класа и бедните е прекалено малка. Едно време имаше качествена стока на разумни цени, сега на разумни цени се продават само боклуци, а качествените стоки станаха лукс за богатите. Преди хората можеха да си позволят да живеят добре, дори и да не се напъват да създават кариери и да стават бизнесмени, сега за да живееш добре, понеже няма как всички да сме крале нали така? Няма как всички да държим Майкрософт. Така, че тази мантра с, "тези които се възползвали от ЕС, живеят добре", е абсолютна лъжа и гавра с хората които искат скромен живот със семействата си.
Хората стават по бедни в световен мащаб, а капиталистите, най-големите врагове на социалистическите режими , станаха най-големите тоталитаристи които света някога е виждал, като купиха всичко на безценица.......

25665

45

Victimized

07.03 2017 в 23:35

""Ако малко разширим темата нищо вече не е такова каквото беше."
Вероятно е всичко което казваш е точно така, но сега вече стока, която не е произведена в Китай се счита за менте. Затова и качеството е такова."

Не, драга ми чичи..... Проблема е именно в капитализма, и то главно заради догмата, че трябва винаги да има растеж и печалба. За това корпорациите подбиват с цени, за да вдигнат дохода с едно цифрени проценти, но съсипват животите на хиляди хора с малък и среден бизнес. За това техниката се чупи с няколко дена разлика след гаранция, понеже догмата е ПОТРЕБЛЕНИЕ. Това е нещо дето вие западно надупените тролове никога няма да вденете.. Има ГМО-та, за да се намали риска от неосъществени посеви, посевите не раждат семки, както при скъпите сортове марихуана, за да не можеш да си посадиш сам отново, а да си КУПИШ. Всичко което е лошо в този свят е лошо, понеже не се търси хубавото, търси се ПЕЧАЛБА......

63994

44

Red or Dead

07.03 2017 в 21:19

Умолявам ви да ни отговорите поне с един пост как намирате ТОВА......защото аз го считам като ОБИДНО към нас....останалите съвестни потребители на.....ВАШИЯ сайт......ако вие не вземете мерки.....аз и и други вече го.....ПРАВИМ......но искам да бъде направено.......специално от вас в името на......ИСТИНАТА И ПРАВДАТА.....

63994

43

Red or Dead

07.03 2017 в 21:18

Г-н Йончев, виждам не сте взели НИКАКВИ мерки срещу поредните нагли измамници които се ГАВРЯТ БРУТАЛНО И БЕСПАРДОННО С......ВАШИЯ сайт.....
Имам предвид поредните “кухи“ акаунти създадени по подобие на придобилия печална слава ДЕБИЛ “бачокико“.......
Говоря за акаунтите....“данван“ и “косата“.....които на 20.02. в рамките на САМО час са оспамили теми от МИНАЛАТА година с ЕДИНСТВЕНА цел да си натрупат рейтинг по НЕДОПУСТИМ начин.....
Отново прилагам линкове които НАПЪЛНО ясно показват как се “пишат“ няколкостотин поста от по една две думи за един час.....като единия явно си има и друг акаунт от по (+10) и всичките му са оценени ЕДНАКВО...
https://goo.gl/BsvWDs
https://goo.gl/i3OJL9.......това са профилите на 2 та измамници....

63994

42

Red or Dead

07.03 2017 в 21:17

Извинявам се на колегите от Форума, НО ще постна и тук 2 мои коментара които НЕ са по темата,НО засягат всички нас, правя го тук защото има най-много коментари с единствената цел да обърна внимание на г-н Йончев, защото мълчанието МУ е двусмислено...