Защо избухна скандалът в СМГ? Позицията на Съюза на математиците

OFFNews 29 август 2017 в 16:25 7659 2

Едно математическо състезание даде повод името на елитната Софийска математическа гимназия да бъде замесено в толкова голям скандал, че да се стигне до уволнението на авторитетен учител, да се иска оставката на директора, родители, ученици и родители да се разделят на два лагера и всеки да организира протести, МОН да проверява и безуспешно да се опитва да посредничи между враждуващите страни.

Състезанието е "Европейско кенгуру", а пожарът пламна в резултат на враждата между двамата съорганизатори - Съюзът на математиците в България и сдружение "Европейско кенгуру". Учениците, явили се при СМБ, включително от СМГ, бяха изхвърлени от националния кръг без значение високите им резултати от областния. Решението бе на националната комисия, назначена от министъра на образованието и председателствана от Сава Гроздев (сдружението), член на която бе учителката от СМГ Петя Тодорова.

Нейното дисциплинарно уволнение от директора на СМГ отприщи гнева - започнаха протести, проверки, медиите бяха залети от изказвания на едната и на другата страна. По-конкретно - чуха се позициите и на сдружението, и на Петя Тодорова, и на МОН. Но не и на ощетения Съюз на математиците. До вчера, когато председателят на Управителния съвет на СМБ проф. Николай Николов и отговорникът за състезанието по линия на СМБ проф. Емил Колев огласиха становището си.

Ето какво се казва в официалната позиция, която публикуваме дословно:

В последните месеци в медийното пространство се тиражира невярното твърдение, че Съюзът на математиците в България (СМБ) е предал със закъснение в Министерството на образованието и науката (МОН) протоколите от проведеното на 18 март 2017 г. математическо състезание на Асоциация "Кенгуру без граници", известно у нас още като Областен кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

СМБ е спазил указанията на МОН да предаде до 10 май 2017 г. протоколите от явилите се към СМБ ученици на състезанието. Това е направено на 9 май 2017 г.

В тези указания е напомнен и регламентът за класиране на националния кръг на състезанието. Ето защо СМБ е приложил и списък със 196 предложени участници за националния кръг със съответните точки.

Подобен, но без точки, списък с 392 ученици, явили се към другия организатор на състезанието - сдружение "Европейско кенгуру", се появява на страницата на Сдружението на 13 май 2017 г. Там този списък е наречен Протокол на класираните ученици от първи до дванадесети клас за националния кръг и е подписан от петима членове на националната комисия за състезанието, назначена от министъра на образованието и науката. Мястото на един такъв протокол е на страницата на МОН, което организира националния кръг чрез тази комисия.

Съгласно регламента на състезанието, до национален кръг се допускат приблизително 400 ученици. Следователно петимата членове на националната комисия или не са били запознати с регламента, или са приели, че Сдружението е единственият организатор на състезанието.

След подадени сигнали по този повод, на 16 май 2016 г. в МОН се проведе среща за преодоляване на възникналия проблем. Събитието е отразено на страницата на МОН на 1 юни 2017 г., два дни преди националния кръг. От страна на СМБ категорично бе заявено, че МОН трябва да упражни контрол върху националната комисия за изготвяне на единен протокол на допуснатите участници до националния кръг съгласно регламента. От страна на МОН бе изразена позиция, че няма да се допусне неравнопоставеност на участниците към двамата организатори.

На 18 май2017 г. трима от подписалите споменатия по-горе протокол подписват и протокол с предложените участници за националния кръг от СМБ, който отново е публикуван само на страницата на Сдружението. Така, в разрез с регламента и със съмнителни отделни протоколи, за националния кръг са класирани 392+196=588 участници.

Твърдението, че това е направено с цел да се защитят интересите на учениците, означава тяхната равнопоставеност, тоест еднакъв праг за класиране на ученици от един и същи клас, независимо от организатора. Последното обаче не е спазено. Дали това не бе целта на протокола от 13 май 2017 г.?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.08 2017 в 23:14

А какво общо има кенгурото с Европа?

12124

1

Калина

29.08 2017 в 18:06

Това ли е позицията на СМБ, доста неясна?! Защо задавате въпроси, а не обвинявате, страхувате ли се?