Защо се увеличава приемът в професионалните училища? Възпитаниците им вече взимат повече от висшисти

Александра Маркарян 26 януари 2018 в 13:47 3397 1

Красимир Вълчев

Снимка БГНЕС

Красимир Вълчев

Приемът на ученици в професионалните училища ще бъде увеличаван през годините. Това е наша политика от началото на мандата - да стимулираме обучението там - както чрез финансовия инструмент, така и с минимално административно увеличаване на приема в професионалните паралелки. Защо? Бизнесът все по-често и по-остро ни напомня за необходимостта от това. А и вече има завършили професионално образование, които получават по-високи заплати от висшистите в някои сектори. През следващите години ще има все по-голяма нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен.

Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обясни защо се планира увеличение на бройките за прием в професионални паралелки и защо в някои области това ще бъде направено дори за сметка на местата за прием в останалите общообразователни училища. План-приемът се подготвя на областно ниво и промяната вече е планирана например във Враца. Родители там обаче се притесняват, че тя би ограничила децата им.

Трябва да осъзнаем и подкрепим нуждата от ученици, които да се включват в професионално обучение. Във Враца са проведени достатъчно обществени консултации и мисля, че е намерен правилният баланс на областно ниво, коментира министърът.

"През следващите години във все по-голяма степен ще има нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен. При променящия се пазар на труда и недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи в България, ние имаме нужда от увеличаване броя на учениците с професионално образование", увери Вълчев.

Такъв процес на промени в приема тече не само във Враца, а във всички области. И все пак ще има области, в които общообразователните училища няма да загубят бройки - там, където и общият брой на учениците се е увеличил.

През последните две десетилетия професионалното образование загуби репутацията си, призна министърът, но подчерта, че "позициите, за които се изисква средно професионално образование, са с по-високо заплащане от позиции, за които се иска висше образование по някои направления".

Може да го видите в отделни предприятия, особено в тези региони, в които има концентрация на технологични предприятия, в които има и най-голям недостиг на работна сила, посочи той.

"Надявам се да променим нагласите на родителите, които смятат, че ощетяваме децата им. След професионалното образование те могат да се включат във висшето образование, а допълнителната квалификация ще им е полезна. При един динамичен пазар на труда, какъвто очакваме следващите десетилетия, е много вероятно един млад човек да се реализира точно благодарение на тези си умения и квалификации", каза Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови