Защо сиамските близнаци от Сливен не могат да бъдат разделени

OFFNews 13 октомври 2017 в 15:33 8817 1

На брифинг в "Пирогов" лекари обясниха защо е невъзможна операция по разделянето на сиамските близнаци от Сливен.

Заключението е на 17 специалисти, сред които национални консултанти, републикански консултант и шефове на болнични отделения.

Докладът бе изготвен във връзка с евентуалното заминаване на близнаците Богдан и Янко за операция в САЩ и трябваше да оцени дали тя би дала шанс за оцеляване на по-здравото дете и дали близнаците са в състояние да издържат транспортирането.

В становището се посочва, че децата са постъпили в "Пирогов" през септември в много тежко състояние - системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие, което наложило да постъпят в реанимацията на болницата. 

По време на престоя в „Пирогов” са проведени изследвания и консултации с водещите специалисти от различните области от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиника по педиатрия към УМБАЛ „Александровска”, Университетска многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум”, УМБАЛСМ „Пирогов”. 

Няколко са факторите, които биха попречили евентуалната операция да бъде успешна, пише в заключението. Според детските хирурзи, изследвали стомашно-чревния тракт, всеки близнак има собствен такъв, но с общо кръвоснабдяване. Затова разделянето на двамата е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт на двамата.

Същото е заключението и след скенера на сърдечно-съдовата им система. По-здравият близнак - Богдан - е с функционално увредено сърце и заради общата сърдечно-съдова система разделянето нови изключително висок риск и за двамата.

Тъй като срастването е в областта на таза, тежестта на аномалията е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на близнаците, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път е практически неосъществимо. Прогнозата за функционално възстановяване е песимистична, посочват още лекарите. Те са категорични, че рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.

Детският анестезиолог-реаниматор е преценил, че състоянието на Богдан и Янко не позволява въздушен транспорт, а наземен не по-продължителен от 3 часа.

Обобщеното заключение на експертната комисия гласи:

На базата на становищата на водещи консултанти и специалисти в съответните области се взе решение, че тяхното разделяне е анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

13.10 2017 в 17:40

Що пари гълта ежедневно този цигански изрод.....,но ние сме скъпи на триците и евтини на брашното....някой да вземе да обясни на 14 годишната кучка,че сношаването с роднини води до такива аномалии.....още при раждането е трябвало да унищожат изрода в екарисаж и нямаше да има толкова безсмислени усилия и загуба на пари най-паче.....
 
X

Да помогнем на украинските деца!