Защо спира ремонтът на ул. ''Народно хоро'' в Овча купел

OFFNews 24 април 2020 в 18:59 4128 0

Снимка БНР архив

Кметът на столичния район "Овча купел" Ангел Стефанов обвини днес градоначалникът Йорданка Фандъкова в лъжа. Поводът е изявлението на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова за актуализацията на бюджета на София, където тя казва: Единственият инфраструктурен обект, който изцяло спира, е рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“ по искане от кмета на района за препроектиране. 

Това не отговаря на истината, категоричен е Стефанов. 

От Столична община уточняват сагата със спорния проект. 

Ремонтът на ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“ е планиран от Столична община през 2019 г. За реализацията му СО е провела процедура по реда на Закона за обществените поръчки, по която е избран изпълнител. Предметът на поръчката е ремонт на ул. „Народно хоро“ по съществуващо положение.

На заседание на Експертния технически съвет, проведено в началото на годината, кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов настоява ул. „Народно хоро“ да не бъде ремонтирана по съществуващо положение, а да се приложи регулацията по план. Мотивите за искането му са, че по този начин ще се разширят тротоарите и инженерните комуникации ще могат да се изградят подземно. Искането на кмета на района е прието. През февруари кметът г-н Стефанов изпраща до главния архитект на Столична община списък с 10 частни имота, които попадат в обхвата по регулация на ул. „Народно хоро“ с искане те да бъдат отчуждени „в рамките на календарната година“.

Дирекция „Инвестиционно отчуждаване“ на Столична община стартира процедурите по отчуждаване на 10-те частни имота.

Ремонтът на ул. „Народно хоро“ е предложен за изключване от капиталовата програма при актуализацията на бюджета именно заради стартиралите нови отчуждителни процедури по искане на кмета на района. Промяната изисква и препроектиране, което да включва разширени тротоари и изцяло подземна инженерна инфраструктура.

Всички описани процедури е възможно да бъдат завършени в рамките на календарната година, но самата реализация на обекта няма да може да започне през 2020-а, както беше планирана от Столична община. 

Искането на кмета на района Ангел Стефанов за разширение на ул. „Народно хоро“ е прието от Столична община и за това ще бъдат отпуснати допълнителни средства за отчуждаване на имоти. Задължение на кмета на района е да уведоми гражданите за допълнителните процедури, стартирали по негово искане и за сроковете, в които те се изпълняват съгласно действащото законодателство.

В последните години район „Овча купел“ е сред районите, в които Столична община инвестира голям обем от средства. Напомняме, че само в последните 2 години беше направен основен ремонт на ключовите за района бул. „Монтевидео“ и бул. „Президент Линкълн“.

До края на годината ще завърши изграждането на третия лъч на метрото през „Овча купел“ до околовръстния път при Горна баня, а в бюджета за тази година са предвидени средствата за довършване на бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, както и средства за възстановяване на ул. „Николай Хрелков“, изграждане на ВиК, строителство на нова детска градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови