Защо зъболекар от Дупница прати бездомник на хотел?

Мая Младенова 08 февруари 2019 в 13:32 13136 0

Снимка YouTube

За остър проблем с бездомните хора в Дупница алармира д-р Крум Дечев, зъболекар от града.

По думите му в Дупница няма център за настаняване на хора в нужда, а те са около 20 или 30. 

В началото на февруари д-р Дечев лично се ангажирал да помогне на един от тях. Настанил го на свои разноски в местния хотел "Универсал", докато човекът изчаква да бъде приет, със съдействието на Дирекцията за социално подпомагане, в център за временно настаняване в Благоевград.

"Зад дома ми, в една полусрутена къща, живееха бездомници. Болно ми беше да ги гледам там. Накрая събориха къщата, защото беше опасна, и те останаха на улицата - разказа пред OFFNews д-р Дечев. - Не можех да гледам това и заведох едното момче на хотел. Навръх Йордановден пък бездомник почина от студ. Има остра нужда от кризисен център", добавя той.

По думите му общинската администрация е алармирана за проблема, но действия не са последвали.

В отговор на запитване на OFFNews пресаташето на Община Дупница Христо Апостолов съобщи, че кметската администрация планира да създаде кризисен център, но се чака финансиране по европейска програма. Центърът трябва да бъде в първоначално проектираната за старчески дом сграда в кв. "Таушаница". "Още през януари при общественото обсъждане на проектобюджета заместник-кметът Олга Китанова представи тази идея", каза Апостолов. Повече яснота по финансирането ще има при корекцията на инвестиционната програма, която се прави на 6 месеца.

Междувременно настаненият в хотел бездомник, 38-годишният Илиян Стоилов, е получил предложение за работа и настаняване в базата на кравеферма край града, съобщи д-р Дечев.

На снимката горе - д-р Крум Дечев (ляво) и Илиян Стоилов 

Долу - д-р Дечев и бездомника в хотел "Универсал"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови