Заведенията на открито могат да работят от днес, БАБХ започва масови проверки

OFFNews 06 май 2020 в 10:55 2563 0

Снимка БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки в ресторантите и заведенията за спазване на противоепидемичните мерки.

Това заяви пред БНР д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в агенцията.

От днес заведенията с площи на открито - тераси или градини - могат да заработят след проверка на РЗи, че отговарят на хигиенните изисквания.

По думите на д-р Кулински трите най-важните изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни, са дистанция (метър и половина между масите), лични предпазни средства и хигиена (дезинфекция след всеки клиент). Той подчерта, че дори извън противоепидемичната ситуация, хигиенно-санитарните мерки трябва да се спазват и да са на много високо ниво. 

"В заповедта на министър Ананиев ясно е написано, че на маса може да бъдат до четирима души или едно семейство", припомни д-р Кулински и допълни, че всеки работодател, преди да реши да отвори заведение, трябва да провери здравословното състояние на своя персонал. 

"Ако собственикът прецени, че неговият работник има грипоподобни симптоми, той трябва да го отстрани от работа и да уведоми съответните здравни органи", заяви директорът на "Контрол на храните". 

Националният регистър на заведенията за обществено хранене е около 79 000 в цялата страна. "Не всички са заведения за храна, има и кафенета", обясни директорът. Ресурсът на агенцията е ограничен, по контрола работят около 800 души. 

"С ресурса, който имаме, правим всичко възможно да правим качествен и задълбочен контрол", коментира Кулински.

За струпването на хора, Кулински заяви, че ще се правят постоянно забележки да се избягва това. Няма как да се заразим през храната, няма място за притеснение, обобщи той. 

По думите му постоянно се следи за произхода и годността на храните, особено през последния месец. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови