Зелен билет от лев за ден и синя зона за 4 лв. на час в дните с мръсен въздух

OFFNews 12 декември 2017 в 12:20 18655 6

Снимка БГНЕС - архив

Зелен билет с цена лев за ден за градския транспорт в столицата и два пъти по-скъпа синя зона са само част от мерките, които столична община предвижда в битката с мръсния въздух в София. 

60 на сто е приносът на транспорта в замърсяването на въздуха с фини прахови частици, затова и с въвеждането на системата за ранно предупреждение Столична община готви мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на автомобили. Те бяха представени от зам.-кмета по екология Йоана Христова. 

Независимо от системата, разработена от БАН, ще се въвеждат обаче и мерки с чисто превантивна цел. Сред тях са въвеждане на стикери за екостандарта на колите, което трябва да стане чрез промяна в законодателството, и впоследствие при прогноза за мръсен въздух в столицата ще има забрана да се движат в центъра автомобили без евро 5 и 6.

Автобусите в столичния център и зона 1 ще са само с евро 6, а за багери, булдозери и валяци се въвежда за първи път такса 60 лева на месец. За машини над 4 тона ще има такса 120 лева, а за такива над 30 тона - 150 лева. 

Предвижда се и да се изгради второ депа за извозване на земни маси в Западната част на София, за да не преминават камионите през целия град при тази дейност. 

При прогнози за замърсяване на въздуха между 101 и 150 милиграма на кубичен метър ще се въвежда безплатно паркиране в буферните паркинги, ако шофьорът използва градски транспорт, което ще се доказва с билетче. При тези стойности за ден паркирането в синя зона ще струва 4 лева на час. 

При прогноза над 200 млг влиза в сила зеленият билет с цена един лев за цял ден. Тогава ще действа и забраната за движение на коли без стикер за евро 5 или 6, което няма да важи за живеещите в района, за електромобили, коли за комунални услуги. 

До пълна забрана за движение на коли в цяла София и безплатен градски транспорт ще се стига на практика след 14 дни замърсяване на въздуха над 200, тъй като мерките ще се въвеждат на етапи след прогноза за 2 дни и последващ анализ дали въведените до момента са дали резултат. 

Предстои Столичният общински съвет да разгледа мерките. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

5

newfoundland

12.12 2017 в 19:24

Правилно, и да въведат зоните и през целия уикенд, това също ще помогне.

6947

2

theprofet

12.12 2017 в 15:14

В столична община май има доста от групата на 80-те...

6947

1

theprofet

12.12 2017 в 15:11

Поредните МИЛИЦИОНЕРСКИ безумия...
Синоптиците ли ще съобщават кога се очаква мръсен въздух, че да планирам придвижване с градския транспорт???
 
X

Да помогнем на украинските деца!