Жълт код в 11 области заради силен дъжд

OFFNews 06 май 2019 в 06:00 3886 0

Жълт код заради обилни валежи и гръмотевици е обявен в 11 области на страната, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология. 

Жълт код е обявен в областите Перник, София-град, София-област, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Търговище и Русе.

Облачността над страната ще е значителна, като на много места ще превали и прегърми. На места ще има и градушки. 

Вятърът ще е от запад-северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух. В Източна България почти през целия ден вятърът ще се задържи от юг и ще бъде умерен до силен. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните на повечето места - между 17 и 22 градуса, в София около 16 градуса. 

Атмосферното налягане ще е значително по-ниско от средното за месеца, като в следобедните часове ще започне да се повишава. 

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, намаляваща до слънчево. На отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса. Температурата на морската вода ще е 14-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините също облачността ще е значителна с валежи и гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от запад. Максимална температура на 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 4°.

През нощта срещу вторник северозападният вятър ще се усили. Валежите ще намалеят и в повечето райони ще спрат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови