Жълт код в 19 области заради силен вятър и гръмотевици

OFFNews 03 август 2019 в 06:06 5419 0

Жълт код е обявен днес в 19 области на страната.

В 8 области е обявен жълт код за силен вятър - Благоевград, София-област, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново. В област Бургас е обявен жълт код за гръмотевична активност, а във Видин, Монтана, Враца, Русе, Силистра, Търговище, Разград, Шумен, Варна и Добрич - за силен вятър и гръмотевична активност.

Днес през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. Над западната половина от страната ще има предимно купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд, на места и интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

През деня валежите ще обхванат и източните райони, на отделни места ще има значителни количества и градушки. След обяд от северозапад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца, след обяд ще започне да се повишава.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина ще се усили до временно силен. С него ще нахлува хладен въздух и максималните температури ще са между 27° и 32°, в крайните югоизточни райони до 35°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни, на места интензивни валежи дъжд с гръмотевични бури. Ще има условия за градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е силен. Максимална температура на 1200 метра около 23°, на 2000 метра - около 15°.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, главно в следобедните часове интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който до края на деня ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури на въздуха: 28°-30°. Температурата на морската вода ще е 27-28°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови