Жълт код за силен вятър, оранжев за огромни вълни край Варна

OFFNews 23 декември 2019 в 06:14 3715 0

Жълт код за силен вятър е обявен за 10 области в страната. Във Варна и Добричко се очакват огромни вълни, заради които има оранжев код. 

Опасно силно ще духа във Велико Търново, Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора.

Застрашени от локални наводнения са и значителни повреди са дюни, диги, пристанища, предупреждават от НИМХ. Хората да избягват опасните места край морето, съветват още синоптиците.  

С вятъра ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и след обяд на много места в страната ще превалява дъжд.

Максималните температури ще са от 7 - 9 градуса в Северозападна България до 13 - 15 в източните райони от страната, според прогнозата на НИМХ. 

В планините ще духа силен, по високите и открити части - бурен вятър от западната четвърт. Ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява сняг, под около 1600 метра валежите ще са от дъжд. Максимална температура на 1200 метра – около 6 градуса, а на 2000 метра – около нулата. 

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна и в следобедните часове главно по южното крайбрежие ще превали дъжд. Ще духа умерен южен вятър, който привечер ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Максимални температури – между и 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 12 - 13 градуса.  

През коледните празници ще застудява още, но сняг ще превали само в планините. Ще продължи да духа умерен и силен вятър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews