Жълт код за жега, летни бури в западната част от страната

НИМХ предупреди за голяма опасност от пожари

OFFNews 28 юли 2019 в 07:06 1716 0

Жълт код за високи температури е в сила за 19 области на страната днес - това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Ямбол. 

В тези райони температурите ще се качат над 35 градуса, предупреди НИМХ. 

Над по-голямата част от страната ще е слънчево, следобяд в Западна България ще превали, дъждът ще е придружен с гръмотевици. 

Край морето няма да има валежи, а термометрите няма да се качат над 30 градуса на брега и над 27 сред вълните от 2-3 бала. 

В планините ще има краткотрайни гръмотевични бури. Максималната температура на 1200 метра ще е около 24, а на 2000 метра - около 19 градуса. 

През новата седмица температурите ще се понижат, в понеделник и вторник се очакват още валежи. 

Екстремален индекс за пожароопасност има на места в областите Плевен и Русе за днес, сочи справка на сайта на НИМХ.

Възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони, такива пожари са трудни за овладяване.  

Голяма опасност  от пожари има и на места в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Разград, Силистра, Добрич, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Бургас. Обявената оранжева степен на предупреждение означава, че има риск за възникване на пожари в местности с гори и храсти.

На хората се препоръчва да бъдат внимателни сред природата, да не палят огън на открито, нито да изхвърлят незагасени цигари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!