Жени. Технологии. Време. Бъдещето днес

Списание 'Жената днес' организира визионерска среща за най-ценните ресурси на съвремието

ОFFNews 21 март 2019 в 17:10 2625 0

"Жени. Технологии. Време" - под това мото протече днес срещата, организирана от най-авторитетното българско списание „Жената днес“. Събитието бе открито от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова:

„Скоро най-голямото предизвикателство няма да бъде развитието на технологиите или усъвършенстването на изкуствения интелект. Предизвикателството ще бъде не само да се върнат позициите на EQ (емоционалната интелигентност), но тя да изпревари тези на IQ. Емоционалните качества и способността за общуване, които се превръщат в дефицит, да се наредят пред рационалните и практическите.“

Според вицепрезидент Йотова технологиите са интригуващ и неизчерпаем свят, но и трябва да бъдем по-критични:

"Ставаме по-безкритични към извиращия поток от информация, а това е хранителна добавка за фалшивите новини, която сами поглъщаме. Не е въпросът в злоупотребата с "новини", а в слабостта на самите нас да ги отхвърляме“.

Новите технологии изравняват шансовете на мъжете и жените, показва проучване на на „Галъп“, според което жената, дори да прекарва повече време вкъщи, е доста по-запозната с всичко, което се случва извън него, благодарение на технологиите. Мъжете разбират повече от компютри, смартфони и подобни устройства, а жените предлагат новостите

Според 70% от анкетираните, новите технологии улесняват комуникацията и свързването между хората.
Повече от половината смятат, че новите технологии възпрепятстват личното общуване и създават повече възможности за това хората да бъдат контролирани.

Първият дискусионен панел „Жени” бе модреран от журналиста и радиоводещ Симеон Колев. В него участваха Гергана Паси, посланик на новите технологии, инициатор и основател на Дигиталната Национална Коалиция (ДНК), бивш министър по европейските въпроси; Севдалина Василева, изпълнителен директор и член на УС на Fibank (банката с иновативни продукти в областта на женското предприемачество и дигиталното образование), ментор на предприемачи и стартиращи компании в областта на новите технологии, и Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM.

Гергана Паси: Технологиите са универсално добро.

Във втория панел – "Технологии", с модератор Соня Славчева, комуникационен специалист и блогър в областта на технологиите, участваха: Лиза Василева, управител на Storytel за България, един от лидерите на европейския пазар на аудиокниги; Мария Пеева, филмов преводач, блогър, автор, майка на четири деца и баба, по-известна в интернет пространството като Мама Нинджа;  д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на световния технологичен гигант "Сименс" и председател на Съвета на жените в бизнеса; и Нора Кальонска ПР мениджър в OLX.

Мария Пеева: животът и бъдещето на съвременната жена са немислими без технологиите.

Третият панел с фокус „Време”, бе модериран от издателя и журналист Мира Баджева. В разговора участваха социолозите Андрей Райчев, Първан Симеонов и психологът Ани Владимирова. Дискусията се фокусира върху времето и технологиите,  дигиталната трансформация, изкуствения интелект и сложните връзки между човека и машината.

Мира Баджева: Социалната роля на жените е немислима без технологиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови