Жители на Лозенец излязоха на протест заради строежа на заведение

OFFNews 29 май 2017 в 08:25 4662 2

Жители на Лозенец излязоха на протест заради строежа на заведение

Снимка Нова тв

Жители на морското курортно село Лозенец излязоха на протест заради строежа на заведение. 

Министерството на туризма е отдало терена под наем за пет години като плаж на фирмата "Даймънт инвест". Според жителите на Лозенец обаче теренът винаги е бил поляна и е една от забележителностите на курорта.

"Поляната няма как да се отдаде като част от плажа. Ние искаме ново заснемане от страна на министерството и общината, за да сме сигурни, че ще бъде правилно заснета", коментира пред Нова тв жител на курортното градче. Искането на местните жители е борунът, върху който се строи, да бъде изваден от границите на плажа.

Те искат да бъде изготвен и общ устройствен план (ОУП), който няма да позволи нови нарушения. Вече има и подписка, с която настояват строежът да бъде спрян и поляната да остане свободна за посещение. 

От фирмата обясниха, че всичко е направено според изискванията и закона. "Има много такива заведения в Гърция, Италия, Испания. Ние не смятаме да ограничаваме достъпа до мястото, ще може да се ходи по дървена скара, а не по тревата", каза представител на фирмата.

Собственикът ѝ Мая Иванова каза пред Нова тв, че мястото ще бъде направено, така че да е достъпно за всички туристи. "Завършила съм туризъм и следя редовно търговете на Министерството на туризма", обясни тя. 

Кметът на община Царево Георги Лапчев каза, че е установена кадастрална грешка и е издал заповед, с която всички дейности на мястото са прекратени. "Ако имаше ОУП, нямаше да има такава грешка", обясни министърът. 

Жителите на Лозенец са готови следващата седмица да направят жива верига, за да спрат строителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16009

2

Nik68

29.05 2017 в 10:18

Само така - зздрав отпор на дребните търгажи по морето. До дупка. Години наред слушам за поредния слаб сезон. Как да е по-друг начин като им е слаб мозъка.