Жители на Синеморец недоволни от новия устройствен план на Царево

Николаос Цитиридис 30 април 2018 в 10:30 9290 0

Инициативен комитет на жителите на Синеморец ще се бори срещу новия устройствен план на община Царево, съобщиха иницаторите на кампанията пред OFFNews.

В своя декларация те се обръщат към кмета на Царево инж. Георги Лапчев да вземе предвид техните искания относно Доклада за оценка на степента на въздействие върху защитените зони (ДОСВ) и Плана за изменение на общия устройствен план на община Царево.

Жителите на Синеморец са против против общинските терени, като мери, пасища, ливади, да се преотреждат и в последствие продават.

Също така ИК иска имотите в близост до плаж Велека да запазят вида си и предназначението си, като място за разходки, паша на животни и други дейности на открито.

Ето част от другите искания на ИК:

 - Не сме съгласни с изграждането на къмпинг в близост до плаж Бутамята. Идеята за такъв къмпинг беше обсъдена от местната общност още преди 2 години, когато се взе единодушно решение, че такъв къмпинг няма да подпомогне развитието на общността, а би навредил на развитието на туристическата база в селото и би нанесъл щети на местния бизнес.

- Настояваме към Плана за изменение на общия устройствен план на община Царево да се включи пречиствателна станция за нуждите на с.Синеморец с дълбоко морско заустване.

- Статутът на гробището на с. Синеморец и пътят до него трябва да бъдат уточнени и да влязат в плана за регулация.

- Имайки предвид природните дадености на с. Синеморец настояваме показателите за застрояване с изключение на тези за Пречиствателна станция в така предвиденото разширение с новия ОУП да бъдат значително намалени – височина на застрояване кота било максимум 6 метра, плътност 10%, Кинт 20%.

- Загрижени сме, че предвиденото увеличаване с над 54% на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси, не е съобразено с възможностите на пътната, електроснабдителната и водоснабдителната мрежи на с. Синоморец, които и в момента често са претоварени.

Захранването с питейна вода и електричество, решаването на проблема с отходните води и тяхното пречистване, както и достъпът до вече урбанизираните и новоурбанизираните имоти са въпроси, чието решение трябва да бъде предвидено в Общия устройствен план. Това включва – обезпечаването на допълнително електрозахранване, изграждането на пречиствателна станция с дълбоко морско заустване, изграждането на канализационна мрежа за цялото населено място, осигуряването на водопроводна мрежа и достатъчно количество питейна вода.

- Във връзка с честите прекъсвания на пътната комуникация на с.Синеморец с Ахтопол при проливни дъждове и повдигане на нивото на р. Велека е добре в плана да се включи повдигане на нивото на пътя след моста на р.Велека до такова ниво ,че да не се залива при преливане на реката.

- С оглед на облекчаване на движението през селото да бъде включен в плана възстановяване на пътя свързващ плаж Бутамята с пътя за Резово и Ахтопол / покрай ябълковата градина/

Днес Инициативният комитет трябва да проведе среща с кмета на община Царево Лапчев, при която ще обсъдят исканията около плана за управление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови