Жители на София излизат на протест срещу платеното паркиране

OFFNews 26 септември 2017 в 11:56 18743 4

Жители на София излизат в неделя на протест срещу платеното паркиране

Жители на София организират протест срещу платеното паркиране в столицата. Той е планиран за 1 октомври от 10.00 часа пред сградата на Столична община на ул. "Московска" 33.

"Общината въвежда зелена зона за вече половин София - където и да паркираме - там ще плащаме, не само в центъра. Честито на всички живущи чак до бул. "Ситняково" и "Черни връх", до пазара "Димитър Петков", даже и в кв. "Иван Вазов". Да се готвят за "наводняване" с паркирали автомобили от съседните "позеленели" квартали - "Стрелбище", "Слатина", "Възраждане", "Подуяне" и горен Лозенец", се посочва в призива за протест на организаторите.

Според тях разширяването на платената зона за паркиране в столицата се прави, за да се пълни хазната на столичното предприятие за градска мобилност. Организаторите се позовават на изказване на кмета на София Йорданка Фандъкова, която мотивирала предложението с искането на самите жители на посочените квартали.

Така че нека излезем и се противопоставим на тази ситуация: "по наше желание" целият град да се превърне в платена зона за паркиране. А дали общината ще построи и някой многоетажен паркинг на нормални цени? Риторичен въпрос - става дума за годишна печалба от над 350 млн. лева, като поне 100 лв. са от всеки собственик на автомобил и по още 400-500 лв. на година за паркирането с талони и СМС-и, се посочва още в призива.

Протестът ще се проведе с автомобили, които ще обикалят между сградата на кметството, ул. "Алабин" и площад "Македония", където е седалището на областния управител. Организаторите призовават всеки участник в протеста да постави кукла на предното стъкло на автомобила си. 

Сега синята и зелената зона в София обхващат идеалния център на града. Заради липсата на паркоместа се обмисля въвеждането на зелена зона в "Лозенец", "Иван Вазов", "Яворов", "Възраждане", "Оборище" и "Крива река". 

Грубите сметка показват, че разширената зелена зона ще донесе около 8000 нови паркоместа на София. Живеещите в набелязаните за целта шест столични района обаче настояват с парите от таксите да се направят нови паркинги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

27.09 2017 в 10:17

Стефче, не съм юрист. Очевадно е, че и ти не си.

23293

3

Стефан

26.09 2017 в 20:52

Сега остава да обясниш, кой именно главанак е измислил сервитутното право. И кой верно главанак, на какво основание го отнема.

15914

2

поп Дръвчо

26.09 2017 в 19:08

Че не може да се паркира хаотично навсякъде е сигурно. Ама и общината подхожда към проблема чисто фискално, без никаква идея да направи нещо удобно или полезно.

10571

1

Hissarion

26.09 2017 в 15:27

Главанакът като е навикнал веднъж да ползва чужда земя без пари, ходи му обяснявай после, че трябва да си плаща за нея. Пък ако трябва да махне и незаконния гараж, който си е тръснал пред блока, ще побеснее съвсем.

 
X

Подкастът на OFFNews