Жители на пазарджишки села протестират срещу изграждане на свинеферма

OFFNews 14 януари 2020 в 12:30 1965 0

Снимка pixabay

Жителите на пазарджишките села Величково и Юнаците протестират заради изграждането на индустриална свинеферма в близост до населените места, съобщи БНР.

Подписката ще бъде изпратена до Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и Българската агенция по безопасност на храните. 

Според местните хора миризмата от фермата ще бъде непоносима и е недопустимо да се отглеждат прасета в промишлени количества в район, където десетки стопани бяха принудени да ликвидират домашните си животни заради африканската чума. 

Кметът на село Юнаците Стоян Кузев предупреди, че със съселяните му са готови да блокират пътища, за да не допуснат разкриването на свинекомплекса. "Ще минем към гражданско неподчинение, тоест поетапно ще затваряме пътя", обясни той. 

"Не знам кой и как им разреши в населено място да правят свинекомплекс, тъй като върлува африканската чума. Аз като физическо лице не мога да гледам едно прасе, а той ще гледа пет хиляди. Защо? Питаме управляващите и чакаме отговор естествено от тях. Къде е грижата за малкия и средния бизнес? Трябва ли да накараме и малкото останали млади да се изселят?", завърша кметът Кузев.

Преди няколко дни стана ясно, че епидемията по африканска чума се разраства. В понеделник от ДФ "Земеделие" съобщиха, че се преустановяват физическите проверки на място в свиневъдните стопанства на територията на цялата страна заради разпространението на африканска чума по свинете. Забраната е част от кризисните мерки, предприети от държавата, за превенция и преодоляване разпространението на чумата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови