Жители от Северозападна България искат тунел под прохода Петрохан

OFFNews 18 януари 2018 в 08:06 6536 5

Жители от Северозападна България искат тунел под прохода Петрохан

Снимка Нова тв

Жители от Северозапада ще протестират с искане да бъде построен тунел под Петроханския проход.

От Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан” са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България, съобщава Нова тв.

Местната инициатива е подкрепа и от Антоанета Лазарова която беше кандидат за кмет на село Гаганица и стана популярна с екстравагантната си прическа.

В документа хората настояват до 30 юни да стартира процедура за изграждането на пътното съоръжение.

През 2008 г. е започнала процедура за предпроектно проучване, но така и не е изготвен проект. Жители си спомнят, че подобни намерения е имало и през 50-те години. 

През 2017 година жители на Берковица и Монтана направиха символична първа копка на тунела по време на мълчалив протест край шосето Монтана-София, в местността "Малка Бързия". Тогава те поискаха от управляващите да инвестират в прокопаването на тунел под прохода Петрохан, който да намали дължината на пътя Монтана-Берковица-София.

Тогава кметът на Берковица Милчо Доцов заяви, че подкрепя идеята за изграждане на тунел под Петрохан. Според него такова съоръжение е много нужно, за да дойдат инвеститори в Северозападна България. Той припомни, че идеята за тунел под Стара планина при прохода Петрохан е от 1962 година, но никое българско правителство досега не се е заело с реализацията й.

Тунелът е заложен в областния план за развитие на област Монтана и в стратегията за развитие на Северозападна България, но засега не е ясно кога проектът ще бъде реализиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

5

Лопе де Вега

18.01 2018 в 13:37

Профан, нищо не си разбрал. Става дума за стратегическа транспортна ос юг-север. И обратно. Отвори картата на България и виж къде е прохода Петрохан. Ако и тогава не ти се изясни...

Поздрав!

6947

3

theprofet

18.01 2018 в 09:30

Никой не им е виновен, че 90% са дошли да живеят в София. Никой не им е виновен, че региона им запада заради бабаитлък и простотия. Никой не им е виновен, че всяка седмица пътуват до София и обратно. Някой да ги кара насила?

29217

2

Лопе де Вега

18.01 2018 в 08:33

Не знам профет ли си, профан ли си, но е ясно, че не знаеш какво говориш. Ако си минавал зиме през прохода, ако си карал тежък товар до Берковица, щеше друга песен да пееш. Целия вой за бедния Северозапад ще стане излишен, ако се създаде нормална връзка през Стара планина. Тогава ще стане ясно, че втория мост през Дунав не е глезотия, а истинска транспортна артерия. Допълнително ще се разтовари поне малко магистрала Хемус. Поне в началото и. Малко ли ти е?

Поздрав!

6947

1

theprofet

18.01 2018 в 08:21

Безплатна самолетна линия не искат ли? ... или лични хеликоптери, ама на дизел, че да не им излиза много скъпо ходенето до София и обратно по три пъти на седмица?