Жителите на Хитрино очакват по-високи присъди за машинистите от влака-убиец

OFFNews 23 януари 2020 в 11:04 1236 0

Силно занижени са присъдите на двамата машинисти - Димитър Михнев, осъден на 15 г. затвор, и на помощника му Радослав Петков, получил 10 г., от влака-убиец в Хитрино. Очакваме от втората инстанция да завиши наказанието на всеки от тях, каза адвокатът на пострадалите от експлозията Николай Димитров пред БНТ.

Заведените 30 дела за близо 6 млн. лв. от пострадалите ще бъдат възобновени, едва след като влезе в сила присъда по наказателното дело. Исковете са комплексни и са заведени към структурите на холдинга "Булмаркет", обясни той.

Хората очакват от фирмата да изпълни задълженията си, да им заплати за нанесените щети и лично от ръководството на фирмата да поднесат своите извинения.

"Това, което се случи тук, е страшно. И вместо тази фирма да губи ресурс в безсмислени дела, да си понесе отговорността", бе категоричен адвокат Димитров.

Клиентите му очакват още държавата да се задейства, за да не изтече давността. Остават още 2 г., докато се случи това. "Да си заведе искове за това, което е нанесено като вреди на инфраструктурата. Аз не желая като данъкоплатец аз да плащам за това, което фирмата е направила тук. Поне 5 млн. лв. са вредите, които държавата е понесла", допълни защитникът.

"Присъдата е малка. Хората не са доволни, не сме доволни и ние, които бяхме на терена не само на самото бедствие, а и 3 г. след това. Материалните щети са за милиони. Няма как да се върнат пострадалите, но мисля, че присъдата трябва да бъде по-жестока, за да не се случват такива неща в България", каза Неджет Мурад, жител на Хитрино.

Той твърди, че влаковете продължават да минават на висока скорост, без да се съобразяват със страха на
населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови