Жителите на Хитрино очакват по-високи присъди за машинистите от влака-убиец

OFFNews
23 януари 2020 в 11:04 | 457 |0

Силно занижени са присъдите на двамата машинисти - Димитър Михнев, осъден на 15 г. затвор, и на помощника му Радослав Петков, получил 10 г., от влака-убиец в Хитрино. Очакваме от втората инстанция да завиши наказанието на всеки от тях, каза адвокатът на пострадалите от експлозията Николай Димитров пред БНТ.

Заведените 30 дела за близо 6 млн. лв. от пострадалите ще бъдат възобновени, едва след като влезе в сила присъда по наказателното дело. Исковете са комплексни и са заведени към структурите на холдинга "Булмаркет", обясни той.

Хората очакват от фирмата да изпълни задълженията си, да им заплати за нанесените щети и лично от ръководството на фирмата да поднесат своите извинения.

"Това, което се случи тук, е страшно. И вместо тази фирма да губи ресурс в безсмислени дела, да си понесе отговорността", бе категоричен адвокат Димитров.

Клиентите му очакват още държавата да се задейства, за да не изтече давността. Остават още 2 г., докато се случи това. "Да си заведе искове за това, което е нанесено като вреди на инфраструктурата. Аз не желая като данъкоплатец аз да плащам за това, което фирмата е направила тук. Поне 5 млн. лв. са вредите, които държавата е понесла", допълни защитникът.

"Присъдата е малка. Хората не са доволни, не сме доволни и ние, които бяхме на терена не само на самото бедствие, а и 3 г. след това. Материалните щети са за милиони. Няма как да се върнат пострадалите, но мисля, че присъдата трябва да бъде по-жестока, за да не се случват такива неща в България", каза Неджет Мурад, жител на Хитрино.

Той твърди, че влаковете продължават да минават на висока скорост, без да се съобразяват със страха на
населението.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !