Журналист от Скопие: Очертава се да бъде заличен и българският клуб в Охрид

OFFNews 23 март 2023 в 08:19 2827 0

Българския клуб

Снимка Скрийншот БНТ

Българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля

Очертава се българският клуб ''Цар Борис Трети" в Охрид да последва съдбата на заличения вчера клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Това съобщи журналистът от Скопие Владимир Перев по БНТ. 

Припомняме, че основанието за заличаване на българските клубове в РСМ е  следното - "българският клуб не е променил името си съгласно изменения Закон за организациите, сдруженията и политическите партии в страната. Той забранява създаване на организации, носещи имена на личности, които са противоречиви, създават напрежение между гражданите на страната, подтикват към омраза на база националност, вяра, или пък подтикват към фашизъм и нацизъм".

Според журналиста Владимир Перев тези решения на правителството ще създадат пречки за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Според него в РСМ има неуважение към европейските закони и етика.

"Скопие дава знак, че не желае промяна. Промяна ще има, клубовете ще си намерят своето място след време... съдебен процес в съда в Страсбург. Ще се повдигне и една съвест на македонското общество, аз очаквам това, че в Македония не всички мислят така, както се говори" - допълни Владимир Перев.

Междувременно стана ясно, че днес българското външно министерство ще коментира решението на властите в Скопие да заличат от централния регистър българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!